Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Putni sagādā seriāla cienīgas drāmas

No divām olām ligzdā svētdien bija palikusi viena. Jau piektdienas pēcpusdienā, piecēlusies kājās no perēšanas, ērgļu mamma minūtes desmit rūpīgi aplūkoja abas olas, ar knābi un kājām valstīja pa ligzdu. Vienā bija plaisa, un putnene acīmredzami uztraucās par izlijušo olbaltumu. Vakarā ap astoņiem viņa «satīrīja» ligzdu - apēda saplīsušo olu ar visām čaumalām un turpināja perēt palikušo olu. Svētdienas pievakarē viņa aizdomīgi pētīja otru olu, taču vēl turpināja perēt.

Vai šodien ligzda būs tukša, jo arī atlikusī ola būs apēsta, vai arī perēšana turpināsies un jūnija sākumā izšķilsies mazulis, varēs vērot tiešraidē no mazo ērgļu ligzdas Madonas novadā (adrese internetā www.lu.lv/tiesraide/3/ un www.pomarina.lv). Mazo ērgļu pētnieks, dabas Aizsardzības pārvaldes Teiču dabas rezervāta administrācijas pārstāvis Uģis Bergmanis pie lig-zdas uzstādījis kameru. Mazo ērgļu skaits visā Eiropā mazinās, un Latvijā, turpmākajos gados intensificējoties lauksaimniecībai, var stipri samazināties barības pieejamība. Tāpēc trīs gadus rezervāta administrācija veic ligzdas videonovērošanu, pēta mazā ērgļa barības spektru. Iecerēts gatavot rekomendācijas sugas aizsardzībai un lauku attīstības plāna aktualizēšanai.

Visticamāk, visus trīs projekta gadus «filmēšanas laukumā» ir tā pati ērgļu mamma. «Pēc sejas jau var pazīt. Viņai ir ļoti izteiksmīgas, gaišas, gandrīz baltas uzacis un balti laukumiņi zem acīm,» saka U. Bergmanis. Dzīvesbiedrs gan cits. Pētnieks kameru pie ligzdas novietoja jau marta beigās, tomēr ērgļu pāris izvēlējās būvēt jaunu ligzdu 90 metru tālāk. Kamera aši tika pārlikta. «Projekta sākums izskatījās cerīgs - ērgļu mātītei tēviņš nesa barību trīsreiz dienā. Ja jau ligzdu viņa uz ilgu laiku nepamet, tad jau ir pietiekami barības,» stāsta U. Bergmanis. Tagad, kad ligzdā palikusi tikai viena ola un mamma arī otru pēta, pētnieks saka - maz jau ticams, ka viss būs labi, bet kas zina. Varbūt olu čaumalas plānas.

Tiesa, šādi videonovērošanas projekti ir ļoti trausli - par to liecina gan Latvijas, gan ārvalstu pieredze. 2008.gada jūlijā šajā projektā lig-zdu ar visu mazo ērgļu mazuli lejā nonesa lielā vētra, bet putnēns izdzīvoja. U. Bergmanis viņu atrada tupam nolauztā koka pakājē, ērgļi bija viņu barojuši uz zemes. Pētnieks mazulim uzbūvēja jaunu ligzdu. Diemžēl ērglēns nodzīvoja tikai dažus mēnešus - septembra nogalē U. Bergmanis saņēma ziņu, ka jaunais putns atrasts pavisam novārdzis Ukrainā, acīmredzot neveicās pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietu Dienvidāfrikā. Ērglēns neizdzīvoja. Visticamāk, togad gāja bojā arī viņa tēvs, jo 2009. gada ligzdošanas sezonā mātītei jau bija jaunais dzīvesbiedrs. Arī pērnais gads neizrādījās pārim ligzdošanai veiksmīgs - trūka barības. Tēviņš pusotru dienu mātītei neatnesa pusdienas, tādēļ viņa devās medīt pati un uz ilgu laiku atstāja olas. Tās paknābāja dzenis, taču izšķirošā bija mātes prombūtne. Tā kā olas bija pagalam, nācās videoprojektu pārtraukt.

Šogad mazo ērgļu pāra videonovērošanu finansiāli atbalsta Vācijas Savvaļas dzīvnieku aizsardzības fonds. U. Bergmanis pateicas Latvijas Universitātei par tiešraides nodrošināšanu ar Lanet videoserveri un videodatu apstrādē iesaistītajiem universitātes studentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Neveicās arī agrāk

2008. g. jūlijs. Mazo ērgļu mazuli ar visu ligzdu nopūš vētra. Mazulim uzbūvē jaunu ligzdu.
2009. g. Pirms ieradās ērgļi, ligzdu noskatīja peļu klijānu pāris. Pētnieks Uģis Bergmanis slepus ieceļ ligzdā lelli, samulsušie klijāni aizbēg. Taču ligzdošana ērgļiem nav veiksmīga - olas iet bojā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?