Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Restorānos ievieš sauso dienu

Pret skolēnu piedzeršanos vērstais 1.septembra sausais likums, ko ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja Saeima, izraisījis ne vien pašu skolēnu smīnus, bet arī asus iebildumus no restorānu un kafejnīcu saimniekiem. Izrādās, vēršoties pret alkohola tirdzniecību šajā dienā veikalos, deputāti nobalsojuši arī, ka to nedrīkstēs tirgot nedz kafejnīcās, nedz restorānos. Daži deputāti atzīst kļūdu, sakot, ka īsti jau tā nemaz nav gribējuši. Saeimas deputāti arī piemirsuši, ka ir gadi, kad 1.septembris iekrīt brīvdienā, un tad Zinību diena tiek pārcelta uz pirmdienu - tā tas, piemēram, būs 2012.gadā.

Vai, tā sanāca

Šīs normas autore ir Jaunā laika Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste, kura to iesniedza uz otro lasījumu, un deputāti to atbalstīja, ceturtdien trešajā lasījumā balsoja, vai šo normu svītrot vai atstāt. Par svītrošanu nobalsoja tikai 37 Saeimas deputāti, un aizliegums palika spēkā. S.Ķikuste gan atzīst, ka, iesniedzot priekšlikumu, vēlējusi vērsties tikai pret veikaliem, nevis kafejnīcām un restorāniem. Jautāta, vai tagad ir pārsteigta par rezultātu, kas nozīmē, ka arī, piemēram, vakariņojot restorānā, nevarēs pasūtīt glāzi vīna, viņa atbild: «Nevajag mani taisīt par galveno vainīgo. (..) Likuma grozījumu sagatavošanas kvalitāte ir atkarīga no Tautsaimniecības komisijas.»

Kā izrādās, skaidrības par jēdzienu «mazumtirdzniecība», kas ietver gan veikalus, gan kafejnīcas un restorānus un uz ko vērsts aizliegums, nav tikai S.Ķikustei, bet vēl citiem deputātiem. «Kad atbalstīju šo normas redakciju, biju pārliecināta, ka tā attiecas tikai uz veikaliem. Šo ierobežojumu nevajadzētu attiecināt uz restorāniem un kafejnīcām - tos bērni parasti nevar atļauties,» atzīst deputāte Ausma Ziedone-Kantāne (JL). «Varbūt esmu kļūdījusies, bet priekšlikumu atbalstīja daudzi. Par to 1.septembri es teicu, ka jāformulē citādi, bet tas netika uzklausīts.»

Tā kā partijām šis bija individuālais balsojums, nezinātāji, izrādās, ir arī citās partijās. «Piekrītu, ka jautājums nebija pietiekami izprasts un izdiskutēts. Taču vēl ir laiks šo likumu grozīt, līdz septembrim vēl ir laiks,» saka LPP/LC deputāte Inta Feldmane. Viņa gan piebilst, ka nekas traģisks jau neesot noticis. «Ja arī valstī būs viena diena bez alkohola - tas būtu tikai apsveicami.» Savukārt no Tautas partijas Vairas Paegles teiktā var secināt, ka viņa vispār nav iedziļinājusies, par ko balso. «Biju palaidusi garām, ka šāda redakcija skar arī restorānus un bārus. Tagad tā acīmredzot būs jāpārskata,» vainīgi saka V.Paegle, lai gan zīmīgi, ka viņa balsojusi pret 1.septembra sauso likumu.

Pieļauj, ka apies

Par pieņemto normu jau kritiski izteikušies restorānu saimnieki. «Ko?» pieņemtajam lēmumam nespēj noticēt restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. «Ja pie laba ēdiena nevar dabūt labu vīnu, cilvēks piecelsies un ies prom,» viņš komentē. Saeima esot pieņēmusi absurdu lēmumu. «Mēs būsim par apsmieklu pasaules acīs,» uzskata pavārs.

Nezinu, vai mūs sapratīs tūristi, un gribētos pajautāt lēmuma pieņēmējiem, kā viņi to iedomājas, norāda arī Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāve Santa Graikste. Septembris Latvijā vēl esot tūristu mēnesis. Asociācijas pārstāvji piedalījušies Tautsaimniecības komisijas sēdē, taču par šādu variantu runāts neesot. Restorānu pārstāvji sapratuši, ka runa ir tikai par veikaliem.

Viesnīcas Bergs direktore Iveta Sprūdža portālam nozare.lv nenoliedz iespēju, ka tiks meklēti varianti, kā klientam neradīt neērtības. «Restorāna piedāvājumā ir gardēža vakariņas, pie kurām piedāvā dzērienus. Kāpēc lai starp šiem dzērieniem nebūtu glāze vīna, kas ir iekļauta kopējā cenā? Ēdināšanas uzņēmumam ir iespējams variēt,» norāda Sprūdža.

Kritiku pauž arī paši skolēni, kurus deputāti ar šo lēmumu centušies «pārmācīt». Neviens no Dienas aptaujātajiem jaunās paaudzes pārstāvjiem neticēja, ka aizliegums varētu apturēt jauniešu vēlmi apreibināties, ja tāda ir. «Ja runa ir par jauniešu nodzeršanos 1.septembrī, es uzskatu, ka var arī [alkoholu] nopirkt tajā pašā augusta pēdējā dienā,» norādīja 12.klases skolniece Armanda Vilcāne no Līvāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?