Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Saglabā skolas garu

Pie bijušās Strūžānu pamatskolas ēkas joprojām ir saglabājusies vecā izkārtne - Strūžānu skola. Šis nosaukums netiks mainīts arī tur-pmāk. Kaut arī viena no vecākajām Latgales pamatskolām, kas šogad svinētu 170 gadu jubileju, pagājušajā mācību nogalē mazā skolēnu skaita dēļ tika slēgta, skolas telpās ir dzīvība.

Par Gaigalavas pagasta līdzekļiem te iekārtots sabiedrisko aktivitāšu centrs, kur pulcējas gan mazie, gan lielie Vecstrūžānu ciema iedzīvotāji. Līdz ar jaunā skolu finansēšanas modeļa «nauda seko skolēnam» ieviešanu, Rēzeknes novadā pagājušajā vasarā nācās slēgt vai reorganizēt 11 skolas, taču pagaidām tikai šeit izveidots centrs, kas, bijušās skolotājas un centra vadītājas Ilonas Delveres vārdiem runājot, visiem spēkiem mēģina saglabāt skolas garu. «Kad slēdza skolu, iedzīvotāji bija ļoti satraukti un nobēdājušies, tāpēc mēs griezāmies pie viņiem ar aicinājumu, ka skola dzīvos tik ilgi, cik mēs paši būsim aktīvi un darbosimies.»

Gan bēres, gan jubilejas

Rīta pusē centrā vēl klusums, tikai gaitenī atnākuši sasildīties bezdarbnieki - stipendiāti, kuri palīdz apkopt centra teritoriju, savukārt bijušajā skolotāju istabā pie datora sēž 8.klases skolniece Agnese. Viņa tagad mācās Nautrēnu vidusskolā, taču brīvajā laikā labprāt nāk uz savu bijušo skolu. Līdz pagājušā gada novembrim sabiedrisko aktivitāšu centru vadīja I.Delvere, kas šajā skolā par skolotāju nostrādājusi piecus gadus. Tagad Ilona ievēlēta par Gaigalavas pagasta bāriņtiesas priekšsēdētāju un centra vadītāja vieta ir vakanta, telpas pieskata un apkopj bijusī skolas apkopēja Solvita Pluša. Ēkas otrais stāvs atvēlēts ciema bibliotēkai, kas agrāk atradās nepiemērotās telpās, bet pirmajā stāvā, bijušajā dabaszinību kabinetā, iekārtota ģimenes ārstes prakses vieta. Skolotāju istabā ir datori ar printeriem, kopētājiem un skeneriem, viena no klasēm tagad pārvērsta par atpūtas un rotaļu telpu, vecāki te var arī uz neilgu laiku atstāt mazuļus, kas tiek pieskatīti. Blakus ir neliela zāle, kuru ciema iedzīvotāji par simbolisku samaksu var izmantot dažādu pasākumu rīkošanai, jo vietējais klubs, 90.gados privatizēts, tagad stāv izdauzītiem logiem. Kā stāsta Ilona, jau dažu mēnešu laikā te rīkotas gan bēres, gan jubilejas un pat salātu balle. «Kopīgi gatavojām adventes vainagus, svinējām Ziemassvētkus, bet rudenī uz Miķeļdienu bija saaicināti visi skolas darbinieki un skolēni. Mēs nekad nesakām - bijušais skolas kolektīvs, joprojām cenšamies turēties kopā.» No bijušajiem 12 skolas pamatsastāva skolotājiem patlaban darbu atraduši tikai divi.

Tradīcijas saglabās

Lēmumu par centra izveidošanu pieņēma vēl bijusī Gaigalavas pagasta padome, kuru vadīja Monvīds Švarcs (TP), tas ticis darīts tikai nedēļu pēc skolas slēgšanas. Kā uzskata pagasta pārvalde, tas lielā mērā pasargājis telpas no izsaimniekošanas.

Tikai pirms gada skolas telpu renovācijā pagasts ieguldījis 42 000 latu. Centra uzturēšanai un divu štata vienību apmaksai šā gada budžetā plānoti 6811 latu. Diemžēl centra izstrādātais projekts neguva atbalstu Sorosa fondā, taču strūžānieši izveidojuši sabiedrisko organizāciju Lauku iedzīvotāju atbalsta biedrība un mēģinās piesaistīt finansējumu ar tās starpniecību.

«Protams, sākumā psiholoģiski bija smagi te strādāt, likās, ka neviens nenāks, jo te nav skolas. Bet jau Miķeļdienas pasākumā, kad te visa ēka čumēja un mudžēja, radās pārliecība, - jā, tomēr mēs dzīvojam! Arī sporta svētki jau divas reizes ir notikuši, jo saglabāta skolas sporta bāze un inventārs.» Ilona piebilst, ka Strūžānu pamatskolai bijušas ļoti bagātīgas tradīcijas, kuras centrs centīsies saglabāt. Tāpat kā agrāk, arī šogad visi ciema iedzīvotāji pulcēsies skolā uz aizgavēņa pankūkām un vizināšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?