Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Skolu slēgšanas bums ir beidzies

Tik aukstu dušu kā pērnvasar, kad izglītības finansējuma grieziens dažu mēnešu laikā daļai Latvijas skolu kļuva liktenīgs, šogad nebūs jāpiedzīvo. Strauji uzsāktajās skolu tīkla reformās ieslēgts daudz lēnāks temps, un gaidāms, ka pēdējais zvans tiešām pēdējoreiz šogad būs izskanējis tikai dažās skolās. Reformu tempu palēninājuši arī grozījumi likumā, kas pašvaldībām slēgt vai reorganizēt skolas līdz jaunā mācību gada sākumam vairs neļauj, ja tās nav informētas pusgadu iepriekš.

Kritiskās - slēgtas

Pērn reformas notika paātrināti, jo ievērojami samazinājās dotācijas kombinācijā ar «nauda seko skolēnam» finansēšanas principa ieviešanu un palielinātu skolēnu un skolotāju skaita attiecību (astoņi skolēni uz skolotāju novados un 10 skolēni uz skolotāju republikas pilsētās). Šogad tik kritisku apstākļu nav - skolēnu un skolotāju skaita attiecība pagaidām netiks paaugstināta, arī finansējums pedagogu algām kopš gada sākuma pieaudzis vidēji par 37%, tātad pietika naudas, lai samaksātu arī par klašu audzināšanu, burtnīcu labošanu. Pašvaldību pārstāvji Dienai skaidroja, ka papildu finansējums bijis liels atspaids un, iespējams, pat palīdzējis izvairīties no kādu skolu slēgšanas. Šogad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saskaņojusi deviņu skolu reorganizāciju un divu slēgšanu, vēl esot «uz rokas pirkstiem saskaitāmi» pieteikumi, kas pagaidām saskaņoti, taču tās pašvaldības pārsvarā vēlas skolas pārveidot par citu skolu filiālēm. Lielais skolu slēgšanas bums ir beidzies, domā IZM valsts sekretāra vietniece Kristīne Vāgnere, jo «fundamentāli kritiskās skolas jau ir reorganizētas vai slēgtas», arī pašvaldības pārplānojušas resursus. Tomēr dažas pašvaldības joprojām nav izveidojušas maksimāli efektīvu skolu tīklu - tās ir atradušas risinājumu, kā saglabāt visas skolas, taču tas ir īstermiņa risinājums, izriet no ierēdnes teiktā.

Diena jau pērnvasar secināja, ka daudzas pašvaldības saglabājušas arī mazās skolas, kur skolotājiem vajadzēja strādāt par niecīgu algu. No septiņu bijušajā Cēsu rajonā ietilpstošo novadu izglītības pārvaldes vadītājas Dinas Dombrovskas teiktā var secināt - tā notika arī tāpēc, ka līdz septembra vidum skolās vēl nebija pilnīgas skaidrības par to budžetiem. Septembrī saņemtie skaitļi bijuši dramatiski, un tikai tad skolas sapratušas, kādā situācijā tās ir nonākušas, stāsta D. Dombrovska. Pašlaik novados tiekot spriests par skolu nākotni - IZM jau iesniegti dokumenti par Veselavas pamatskolas slēgšanu, taču D. Dombrovska prognozē, ka «līdz 1.septembrim sagaidīsim vēl kādus jaunumus».

Jāinformē laikus

Skolu nākotne ir atvērts jautājums arī citās pašvaldībās. Tomēr, ja tās līdz februāra beigām nav informējušas skolas par to gaidāmo slēgšanu vai reorganizāciju, līdz 1.septembrim vairs neko nevar mainīt - grozījumi Izglītības likumā paredz, ka par pārmaiņām jāinformē pusgadu iepriekš. Tas rada risku, ka pašvaldības vēlēsies skolas slēgt mācību gada vidū, tomēr K. Vāgnere skeptiski raugās uz iespēju, ka IZM ko tādu saskaņos. Bauskas novada izglītības pārvaldes vadītāja Aija Spriņķe uzskata, ka pietiktu ar prasību informēt trīs mēnešus iepriekš, jo grozījumu dēļ aizkavēta vienas Bauskas novada vidusskolas pārveide par ģimnāziju. Savukārt Rīgas Izglītības pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis atbalsta šādu normu, turklāt seši mēneši, viņaprāt, esot minimālais termiņš. Rīgas skolas par šoruden gaidāmajām pārmaiņām tika informētas jau pērn, taču kritiku izpelnījusies gaidāmā Rīgas komercskolas un Rīgas 100. vidusskolas slēgšana, to programmas pārceļot uz citām skolām. Domes atbildīgās komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) uzsver - šīs skolas varēja strādāt, lai lēmumu mainītu, piemēram, veidot jaunas programmas, sadarboties ar citām skolām, taču tas neesot darīts. Pēc E. Aldermanes domām, nepieciešama nesasteigta Rīgas izglītības tīkla analīze. Viņasprāt, Rīgai nepieciešams izvērsts ģimnāziju un pamatskolu tīkls, taču nelielām vidusskolām galvaspilsētā neesot vietas.

Līdz septembrim skolas varētu sagaidīt izmaiņas, jo strādāt beigusi darba grupa, kas pētīja jauno «nauda seko skolēnam» finansēšanas modeli. Tās vadītāja K. Vāgnere stāsta: īpaša uzmanība pievērsta sākumskolas klašu finansēšanai. Tātad varētu tikt palielināts finansējums, kas seko sākumskolēniem, lai sākumskolas izglītību nodrošinātu iespējami tuvu mājām. Neesot atmesta doma, skolas finansējot, ņemt vērā iedzīvotāju blīvumu pašvaldībā. Ja IZM šīs izmaiņas ieviesīs, pašvaldības no turpmākas skolu slēgšanas var izvairīties, prognozē Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Olga Kokāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pērn un šogad

Šogad IZM saskaņojusi deviņu skolu reorganizāciju un divu slēgšanu
Pērn saskaņota 85 mācību iestāžu reorganizācija un
57 - slēgšana

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?