Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Strādājot ne gudrāks, ne bagātāks nekļūsi

Esmu dzimusi Lietuvā, Lietuvas latviešu ģimenē. Neesmu nekāda iebraucēja, te esmu nodzīvojusi visu mūžu. Mans darba stāžs ir 44 gadi. Pēc izglītības esmu medicīnas feldšere, šajā profesijā nostrādāju 10 gadus, vēlāk aizgāju strādāt par medmāsu, lai arī atalgojums būtiski neatšķīrās. Pēc tam 34 gadus nostrādāju fizioterapijā. Šis darbs bija viegls un interesants, pie manis uz procedūrām nāca sportisti un viņi mūs, vecāka gadagājuma mediķus, cienīja. Arī tagad bieži aizeju uz savu veco darbavietu.

Pensijā aizgāju, kad man bija 65 gadi. Vispār jau Lietuvā var pensionēties no 60 gadu vecuma, taču pusgadu vienmēr pieliek. Piemēram, ja šogad aiziesi pensijā, pieliks klāt vēl pusgadu. Ja iesi pensijā pēc diviem gadiem, klāt nāks vēl gads. Tādējādi par pusgadu tiek palielināts pensijas laiks. Taču es uzskatu, ka pensijā jāiet tad, kad ir jāiet pēc likuma. Lietuvā strādājošais pensionārs dabū mazliet mazāku pensiju, un es uzskatu - pensionāram strādāt nav vērts. Katram ir savs laiks. Pensionāram jāiet pelnītā atpūtā un jāatrod šajā vecumā sava vieta dzīvē. Domāju, ja jau vairākus gadu desmitus cilvēks nostrādājis un neko savām vecumdienām nav nodrošinājis, tad tie daži gadi, ko vecumā pavada strādājot, neko neatrisinās. Neko tur neizstrādāsi, bagātāks nekļūsi un gudrāks arī ne. Tikai paliksi vecāks un slimāks.

Jaunie grib strādāt, un šī iespēja jādod jaunajiem, to vajadzētu saprast visiem. Turklāt mans uzskats, ka nauda itin neko nenozīmē. It kā jau mēs strādājam naudas dēļ, protams, neviens jau nestrādā citu motīvu vadīts, tomēr vecumdienās tas nav tā vērts. Ir jādomā jaunībā, kā dzīvosi vecumdienās.

Mēs ar vīru iztiekam no pensijas, nevienam palīdzību neprasām. Jāiztiek ir! Mums nav nekādu noguldījumu, ietaupītu līdzekļu vecumdienām, bet es par to daudz nepārdzīvoju. Arī nekādiem bonusiem, atlaidēm un reklāmām neticu - dzīvoju, kā man iznāk. Galvenais, turēties kopā un rūpēties, lai bērniem un radiniekiem iet labi.

Neteikšu, ka Lietuvā vai Latvijā būtu labāka vai sliktāka situācija. Latvieši, atbraucot pie mums, saka, ka labāk dzīvojam mēs, man citreiz šķiet, ka labāk dzīvo latviešu pensionāri, bet tās situācijas kopumā līdzīgas. Varbūt igauņi labāk dzīvo. Man brālis dzīvo Liepājā, un es jau redzu, kā ir - nav slikti. Protams, mēs gribētu tāpat kā ārzemnieki kaut kur aizbraukt, kaut ko redzēt, izklaidēties, bet tas jau ar mūsu pensiju nav iespējams. Atliek tikai prātīgi dzīvot, un viss. Gribētos kaut vai laimēt loterijā - to mēs vienmēr spēlējam, bet neko nelaimējam.

Kauņā mēs esam latviešu bariņš, pulcējamies Kauņas latviešu klubā Daugava. Esmu no jaunākajām - pārējie mūsu draugi ir ap 75-86 gadus veci. Ļoti grūti tos jaunos piesaistīt, pat manus ģimenes locekļus, viņiem biedrībā nav interesanti. Bet man patīk - dzirdu latviešu valodu, un tas man ir galvenais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

70 gadi
pensionāre Lietuvā
dzīvo Kauņā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?