Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Svarīgākais vēl tikai priekšā

Sapnis par profesionālas futbola līgas izveidi vēl ziemā šķita tik tuvs, bet tā arī palika tikai sapnis. Septiņi no deviņiem virslīgas dalībniekiem bija gatavi uzņemties čempionāta organizēšanu uz saviem pleciem, taču abi virslīgas debitanti pielika kāju priekšā. Sak, mums profesionāla līga nav vajadzīga.

Lai arī šogad virslīgā komandu spēku samēri izlīdzinājušies un ir astoņas komandas, kas var atņemt punktus arī lielajiem pašmāju kājbumbas vaļiem, jāatzīst, ka virslīgā ir klubi un ir komandas, kuras sapulcē spēlētājus, iedod bumbu, un lai tik spēlē. Pat čempiona Skonto vārtsargs Germans Māliņš ir bez līguma. Par kādas profesionālas līgas izveidi var runāt? Kā Vika dzejolī: «Ej garām, prostitūta valoda, lai runā tas un tikai tas, ko dara!»

Par spīti visām turnīra negatīvajām pusēm, šogad čempionāts padevies interesants. Turklāt virslīgas otrā puse solās būt vēl spraigāka. Pirmie divi riņķi jau aizvadīti, un ir īstais laiks novērtēt komandu darbu virslīgas pirmajā pusē.

Klubi

Ventspils. Iesāka pārliecinoši - disciplinēti, labi organizēti, katrs spēlētājs labi zināja savus pienākumus un vietu laukumā. Par spīti daudz gūtajiem vārtiem, ir problēmas ar iespēju realizāciju. Komandā ir četri līdzvērtīgi uzbrucēji, taču neviens no viņiem nav «pāraudzis» virslīgas līmeni. Labākais čempionāta aizsardzības duets Igors Savčenkovs un Jevgeņijs Postņikovs. Otrā riņķa pusē pašpārliecinātība un disciplīnas trūkums komandas spēli izārdīja pa vīlēm.

Liepājas metalurgs. Pēc gadiem ilgas mielošanās ar medu rupjmaize nesmeķē tik labi. Pieredzējušiem spēlētājiem reizēm trūkst motivācijas, kas favorītiem maksā zaudētus punktus pret vājākiem pretiniekiem, bet jaunie, kam acis deg, ar virslīgas līmeni vēl aprod. Leģionāru nav daudz, toties ne par viena kvalitāti nav jāšaubās. Bīstams ierocis - tālsitieni. Klubu pametot ilggadējam uzbrukuma līderim Kristapam Grebim un Denisam Rakelam, ir problēmas ar vārtu gūšanas iespēju realizāciju.

Daugava. Ja spēlētāji un kluba darbinieki būtu tikpat lieli entuziasti kā tās galvenais treneris Tamazs Pertija, Daugava varētu pārtraukt tradīciju palikt 4. vietā. Klubs gadiem ilgi nepilnveidojas profesionāli. Neprata paņemt naudu par Rudņeva pāreju uz Ungāriju, šīs sezonas vidū bez kompensācijas komandu pameta viens no līderiem Igors Dudņiks… Neizskatās, ka klubā valda vēlme pāriet nākamajā līmenī. No vadošā četrinieka Daugavai ir īsākais soliņš.

Skonto. Daudzie savainojumi kavēja startā, taču pēdējā laikā čempiona sniegums uzlabojies. Latvijas stadionu zāliena kvalitātes uzlabošanās ļāva tehniskajiem skontiešiem atplaukt. Galvenā trenera amatā debitējušais Marians Pahars sezonas sākumā vēlējās redzēt komandu spēlējam skaisti, bet pakāpeniski guva atziņu, ka rezultātu iegūšanai dažreiz var nospēlēt arī pragmatiski. Standartsituācijas var gan iegāzt, gan uzmest uz viļņa.

Jelgava. Viens no uzdevumiem pirmssezonā bija atņemt punktus favorītiem. Ar 2:0 pieveikta Ventspils, ar 1:0 - Metalurgs, izcīnīts neizšķirts 1:1 ar Daugavu. Pirmajā čempionāta pusē ielikts labs pamats mērķa sasniegšanai (5. vieta), taču iesaistīties cīņā par ierastā vadošā četrinieka izjaukšanu būs pagrūti. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu garāks un lietpratīgāk sakārtots rezervistu soliņš. Pieklibo aizsardzība. Vārtsargs Marks Bogdanovs nav tik stabils kā pērn.

Gulbene. No neglītā pīlēna par nosaukumam atbilstošo gulbi. Lai arī vieta turnīra tabulā nav visaugstākajās rindās, virslīgas debitants, kam pirmssezonā tika atvēlēta pastarītes loma, iekarojis vairāku Latvijas līdzjutēju simpātijas. Pēc čempionāta sākuma Metalurga treneris Viktors Lukins teica, ka komandu samēri ir līdzīgi, tikai Olimps un Gulbene būtiski atpaliekot. Pirmā riņķa spēlē Liepājā metalurgi zaudēja Gulbenei ar 1:2, bet otrajā riņķī viesos spēlēja neizšķirti 0:0. Gulbenieša Arevšata Hačatrjana atzīšana par maija labāko virslīgas spēlētāju ir gana daiļrunīga.

Jūrmala. Kluba ambīcijas sezonas sākumā mulsināja, taču čempionāta gaitā jūrmalnieki pierādīja, ka nodomi ir nopietni. Ganietis ar Nigērijas pasi Daniels Ola un krievs Konstantins Belovs ir vieni no labākajiem leģionāriem virslīgā. Komandas galvenais treneris Soferbijs Ješugovs ir pieredzējis speciālists ar labu spēles organizāciju. No otrā ešalona komandām tieši Jūrmalai ir labākā vārtu attiecība (tikai -3!). Vasaras transfēru logā būtiski pastiprinātā uzbrukuma līnija (Vīts Rimkus un Rolands Krjauklis) ir arguments, lai iesaistītos cīņā par 5. vietu.

Jūrmala-VV. VV nozīmē «vienos vārtos». Sezonas sākums viņiem tāds arī bija. Vārtu attiecība pēc pirmā riņķa bija 3-21. Sastāvs noteikti spēcīgāks nekā pērn, bet turnīra tabulā - krietni zemāk. Ja zina, ka komanda sezonai sākusi gatavoties tikai dažas nedēļas pirms čempionāta sākuma, pārsteigums mazinās. Salīdzinājumam - Jūrmala sezonai gatavojās jau janvārī. Otrajā riņķī sāka atgūt sākumā zaudēto un pamazām ķer turnīra tabulas vidusdaļas klubus.

Olimps. Kā ierasts, jāsamierinās ar pastarīšu statusu. Sastāvs jauns, pieredzes maz. Atsevišķās spēles epizodēs šķiet, ka meistarībā būtiski neatpaliek no pretinieka, taču ik pa laikam pieļauj muļķīgas kļūdas, kuras virslīgā tiek piedotas reti. Lielai daļai futbolistu šīs ir pirmās ugunskristības tik augstā līmenī, un pirmie kucēni jāslīcina. No pārspēlēm ar 1. līgas 2. vietas ieguvēju diez vai varēs izvairīties.

Spēlētāji

Atplaukšana. Igors Savčenkovs (Ventspils). Pērn savainojums liedza atrasties optimālā formā, tāpēc tika izīrēts Jelgavai. Šogad līdera kapteiņa apsējs ir pelnīts.

Kolorīts. Sergejs Mišins (Gulbene). Viņa izpildītie iemetieni no sāna līnijas pēc «ritentiņa» ir ne tikai efektīvi, bet arī efektīgi. Tas ir jāredz!

Vilšanās. Vitālijs Smirnovs (Skonto). Čempiona kapteinis šosezon nav tik drošs un uzticams kā pērn. Vairāki vārtu (un arī spēļu) zaudējumi - uz viņa sirdsapziņas.

Leģionārs. Daniels Ola (Jūrmala). Vairākkārt izsaukts uz Nigērijas izlases pārbaudes spēlēm - spēlētāji ar tik vērtīgu ierakstu CV virslīgā parādās reti. Prieks, ka arī laukumā jūtama meistarība.

Līdzjutēji. Gulbene. Vidzemes mazpilsētā cilvēki ir noilgojušies pēc sporta pasākumiem. Futbols tik augstā līmenī tur vēl nekad nav bijis. Reizēm tribīnes pulcē vairāk skatītāju nekā Rīga, Liepāja un Daugavpils, kopā ņemot.

Joks. Ventspils vasaras transfēru logā komandai piesaka 50 gadu veco kluba prezidentu Juriju Bespalovu.

Pieteikšanās. Valērijs Šabala (Skonto). 16 gadu vecais uzbrucējs nav ar pliku roku ņemams.

Sportiskais niknums. Ritvars Rugins (Ventspils). Drošs. Nebaidās ne apspēlēt pretinieku, ne paspēlēt ar viņu vārdu spēles. Nav bijības pat pret pazīstamākiem un cienījamākiem futbolistiem.

Progress. Vladimirs Kamešs (Liepājas metalurgs). Pērn Liepājā bija lieks un tika izīrēts 1. līgas uzvarētājai Gulbenei. Regulāra spēļu prakse deva pārliecību, un šogad ir jau rezultatīvākais Metalurga vīrs.

Lielgabals. Oļegs Laizāns (Ventspils). Spēcīgs sitiens. Var gūt vārtus ne tikai no tālas, bet arī no ļoti tālas distances. Bīstams soda sitienu izpildītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Latvijas virslīga
Turnīra tabula
1. Ventspils 16 11 2 3 40-7 35
2. Metalurgs 16 10 2 4 31-11 32
3. Daugava 16 9 5 2 30-13 32
4. Skonto 16 10 2 4 29-12 32
5. Jelgava 15 6 2 7 20-27 20
6. Gulbene 16 5 3 8 20-30 18
7. Jūrmala 15 4 4 7 18-21 16
8. Jūrmala-VV15 3 2 10 14-35 11
9. Olimps 15 0 2 13 8-54 2
Rezultatīvākie spēlētāji
1. Nātans Žuniors Skonto 10
2. Mamuka Gongadze Daugava 6
2. Vladimirs Kamešs Metalurgs 6
2. Eduards Suhanovs Ventspils 6
5. Genādijs Soloņicins Metalurgs 5
5. Ahmeds Abdultaofiks Ventspils 5
5. Nerijus Vaļskis Metalurgs 5
5. Konstantins Belovs Jūrmala 5
5.= Antons Jemeļins Metalurgs 5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?