Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tādi ilgi pagrīdē nesēž

Vienotības spēks Saeimas vēlēšanu kampaņā varētu būt komandas labā reputācija un godīgums, jo nevienam citam lielajam spēlētājam šis resurss nav tik liels kā premjera Valda Dombrovska pārstāvētajam Jaunajam laikam (JL), ja par atskaites punktu ņem publisko tēlu. Finanšu ministrs Einars Repše (JL) no šī viedokļa īsti neiederējās šajā komandā, jo politiskie konkurenti viņa pagātnē un arī tagadējā darbībā cenšas atrast ne vienu vien neskaidrāku plankumu, kā to nesen izdarīja Tautas partijas valdes loceklis Māris Kučinskis.

Viņš aicināja tiesībsargājošās iestādes izvērtēt, vai lielo parādsaistību dēļ E. Repše kā finanšu ministrs nevar nonākt ietekmējamā stāvoklī, kas savukārt varētu mazināt uzticību Latvijas finanšu sistēmai.

Aiziešanai bija signāli

Politisko konkurentu uzmanība ir pievērsta ministra parādsaistībām, kas ir 901 691 lats. Diena jau rakstīja, ka pērn viņš pārdeva savas kapitāldaļas a/s Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība 103 848 latu vērtībā un kredīta dzēšanai iemaksāja 74 150 latu. E. Repšes kolēģi Jaunajā laikā šos mēģinājumus mest ēnu pār finanšu ministru vērtē kā nožēlojamus, jo tiem, kas aiziet, «parasti nesit». Tas, ka E. Repše pēc pilnvaru beigām valdībā plāno atstāt aktīvo politiku, viņa tuvākajiem kolēģiem bija zināms jau pirms laba laika. Zīme tam bija arī E. Repšes aiziešana no JL kongresa, kura laikā valde no partijas izslēdza viņa tuvāko domubiedru Danu Titavu, gan neierašanās uz Vienotības kongresu.

E. Repšes dzīvē ir periodi, kad viņš ir ļoti pieejams medijiem, un posmi, kad nav sasniedzams, kā tas ir šobrīd. Tikai ar preses sekretāra Alekša Jarocka starpniecību E. Repše darīja zināmu nodomu atstāt aktīvo politiku pēc 23 tajā pavadītajiem gadiem kopš LNNK dibināšanas. E. Repše ir pateicis, ka nekandidēs vēlēšanās, bet nav plānojis aiziet no partijas, un ar saviem kolēģiem vienojies, ka būs jebkurā brīdī sasniedzams, kad viņiem būs nepieciešams padoms. Arī šādi periodi viņa dzīvē ir bijuši - kad 2005. gada nogalē KNAB sāka pētīt viņa finanšu darījumus, E. Repše atkāpās no aizsardzības ministra amata un neatjaunoja arī mandātu Saeimā. Bija laiks, kad viņš pagāja malā, nodevās gleznošanai, motocikliem un citiem hobijiem.

Ieguvums, zaudējums?

Dažuprāt, E. Repše nespēj ilgi darīt kaut ko vienu. Viņam ik pēc laika vajag kaut ko savā dzīvē mainīt. «Esmu pārliecināts, ka Einaram ir daudzsološi plāni, jo viņš ir cilvēks, kas izmēģina visu jauno. Tāds cilvēks kā viņš pagrīdē ilgi nesēž,» uzskata Ainars Latkovskis (JL). Cilvēkam, kas ir bijis līderis, varbūt arī nav viegli pieņemt situāciju, ka viņš būs viens no daudziem līderiem lielajā apvienībā Vienotība. Nekas neliecināja, ka E. Repši varētu pieteikt ar pirmo numuru kādā no vēlēšanu apgabaliem, jo no JL kā saraksta līderi varētu startēt JL priekšsēde Solvita Āboltiņa un premjers V. Dombrovskis. Tiesa, arī 9. Saeimas vēlēšanās E. Repše visos apgabalos kandidēja tikai ar 2. numuru.

Tāpēc kā ticamākais no visiem iemesliem šķiet tas, ka E. Repše nav vēlējies apgrūtināt savu dzīvi laikā līdz šīs valdības pilnvaru beigām, cīnoties ar politisko konkurentu uzbrukumiem. Saglabājot cerības nosargāt komandas labo reputāciju bez E. Repšes, Vienotība, iespējams, zaudēs spilgtu līderi, kurš varētu vēlēšanu cīņās stāties pretim gan Aināram Šleseram (LPP/LC) un Andrim Šķēlem (TP), gan Jānim Urbanovičam (SC).

No apvienības Vienotība popularitātes viedokļa E. Repšes nekandidēšana vēlēšanās nebūs zaudējums, Dienai atzina sociologs Arnis Kaktiņš. Viņš sacīja - ja skatās, kā sabiedrība pēdējos gados vērtēja E. Repši, tad absolūti lielākajai daļai vērtējums bija negatīvs. «Viņš nav bijis kā magnēts, kurš partijas piekritējus ir pievilcis. Drīzāk atgrūdis,» uzskata A. Kaktiņš. Viņaprāt, nevar arī apgalvot, ka Vienotība ar to iegūs, jo vēlētāji, izvēloties sev tīkamāko politisko spēku, nevērtē tikai vienu cilvēku, bet gan skatās kopainu un daudzus faktorus, «līdz ar to nav pamata domāt, ka E. Repšes aiziešana dos arī pozitīvu efektu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?