Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tehnoloģijas aizēno fasonus

29 000 klikšķu sekundē - serveri nav izturējuši šādu pārslodzi! Taču visas problēmas ātri tika novērstas, un britu dizainera Aleksandra Makvīna modes skates tiešraide internetā varēja turpināties. Interese par to bija milzīga - šo defilē tviterī anonsēja pati Lady Gaga! Turklāt Makvīna skatē notika viņas dziesmas Bad Romance pirmatskaņojums. (Lady Gaga jau kļuvusi par stila ikonu - piemēram, fotogrāfijas viņa jaunā albuma The Fame Monster noformējumam veidojis modes mākslinieks Edijs Slimāns.)

Pagājušonedēļ notikusī A.Makvīna skate bija tehnoloģiski «advancētākais» Parīzes modes nedēļas notikums, laikraksta International Herald Tribune modes apskatniece Sūzija Menkesa to pasludināja par «XXI gadsimta modes dramatiskāko revolūciju». Kustīgas kameras-roboti, milzīgs videoprojekciju ekrāns - un klātbūtnes efekts visiem modes faniem, lai kur pasaulē viņi atrastos pie saviem datoriem. A.Makvīna partneris šajā projektā bija slavenā fotogrāfa Nika Naita digitālo tehnoloģiju studija SHOWstudio. N.Naits prognozē, ka mēneša laikā Makvīna šova ierakstu internetā noskatīsies 40 miljoni cilvēku. Modes mākslinieka aktivitātes digitālajā dimensijā pilnībā atbalsta zīmola Alexander McQueen līdzīpašnieks - luksusa preču impērija Gucci Group. «Digitālās tehnoloģijas ietekmēs katru mūsu darbības aspektu, tās ļaus zīmoliem uzturēt interaktīvas attiecības ar patērētājiem - šī attiecību intensitāte piešķir tām īpašu emocionalitāti,» uzsver Gucci Group prezidents Roberts Polets.

A.Makvīns ir aktīvs čivinātājs. Tviterī par saviem jaunumiem stāsta modes nams Yves Saint Laurent. Modes mākslinieks Rolans Murrē savu Parīzes skati filmēja ar 28 kamerām. Modes nams Louis Vuitton Parīzes skates tiešraidi piedāvāja sociālajā tīklā Facebook. Starp citu, feisbukā varat mēģināt draudzēties ar Louis Vuitton māksliniecisko vadītāju dizaineru Marku Džeikobsu - varbūt viņš jūs apstiprinās savu draugu lokā. Jāpiebilst, ka Londonas modes nedēļā nams Burberry tiešraidē demonstrēja skati mājaslapā vogue.com, savukārt Milānā šo tendenci iesāka Emporio Armani.

«2010.gada pavasara-vasaras kolekciju prezentācijas Parīzē iezīmēja pirmo sezonu, kad modes industrijā interneta sociālajiem tīkliem ir daudz lielāka nozīme nekā redaktoriem, kritiķiem, supermodelēm un slavenībām, kuras apmeklē skates,» uzskata pasaules autoritatīvākā modes kritiķe Sūzija Menkesa un piebilst, ka stundas laikā pēc Balenciaga skates tviterī parādījies 41 ziņojums par to, savukārt pēc Balmain skates - uzreiz 75 ziņojumi.

Dizainers Marks Džeikobss neuzskata, ka internets (modes mākslinieku čivināšana, defilē tiešraides un aizkulišu darba «demistifikācija») padara modi un modes preces «pieejamākas»: «Tagad mainās pati luksusa un ekskluzivitātes būtība. Turklāt luksuss un ekskluzivitāte nav viens un tas pats. Luksuss nozīmē dizaina un gatavas preces kvalitāti. Ar ko modes nams Louis Vuitton atšķiras no citiem luksusa zīmoliem? Ar to, ka mēs nekad nerīkojam izsoles. Tas ir milzīgs un dārgs risks, jo īpaši šajos ekonomiskajos apstākļos, taču tas mums ļauj saglabāt zināmu ekskluzivitāti.»

Parīzē aktualizējās arī strukturālās pārmaiņas, kas skar populārus zīmolus. Negatīvas atsauksmes guva Maison Martin Margiela jaunākā kolekcija - tās veidošanā modes nama dibinātājs noslēpumainais beļģu mākslinieks Martins Maržela vairs nav piedalījies. Maržela tiek uzskatīts par kulta personību modes biznesā - viņš ir novators gan modes dizainā, gan apģērbu tirdzniecības un prezentācijas konceptos. Maison Martin Margiela lielākais akcionārs džinsu giganta Diesel īpašnieks Renco Roso ziņo, ka kolekcijas tagad veido paša Marželas akceptētais dizainers, taču viņa vārds netiek atklāts. Kā Marželas iespējamie pēcteči tiek minēti Rafs Saimonss un Haiders Akermans, taču viņi pret šo piedāvājumu izturas atturīgi, jo kontrakts ar Maison Martin Margiela paredz, ka viņi nevarēs «parakstīt» kolekcijas ar savu vārdu.

Parīzes modes nedēļas kuluāros tika apspriesta zīmolu Christian Lacroix un Yohji Yamamoto nākotne. Abi kļuva par globālās finanšu krīzes upuriem un atrodas uz bankrota robežas. Kristiāna Lakruā nams jau maija beigās vērsās Parīzes komerctiesā, piesakoties aizsardzībai no kreditoriem, savukārt Jodzi Jamamoto uzņēmums ar līdzīgu pieteikumu Tokijas apgabaltiesā vērsās pirms dažām dienām. Interesi par Christian Lacroix iegādi tagad izrāda kāds arābu šeihs. Par Yohji Yamamoto glābēju var kļūt Japānas riska kapitāla fonds Integral Corp., kas ir gatavs finansēt uzņēmuma restrukturizāciju.

Dizaineri arvien ciešāk sadarbojas ar mūziķiem: Chanel modes skatē koncertu sniedza Karla Lāgerfelda mūza Lilija Allena. Viktor & Rolf šovā dziedāja Rošīna Mērfija. Valentino skates saundtreks - jaunumi no Antony & the Johnsons. Arvien populārāks kļūst radošo sinerģiju formāts: Krievijas supermodele Natālija Vodjanova izstrādājusi apakšveļas līniju zīmolam Etam. Dizainere Žila Sandere, kura jau divas reizes tika padzīta no pašas dibinātā modes nama Jil Sander, izveidojusi kolekciju +J apģērbu tīklam Uniqlo (H&M konkurents). Stella Makartnija, kuras zīmols Stella McCartney strauji aug, izveidojusi bērnu apģērbu kolekciju Gap Kids (pārdošanā novembrī) tirdzniecības tīklam Gap. Riks Ouenss izstrādājis somu kolekciju «funkcionālajam» zīmolam Eastpak (mugursomu, naudasmaku ražotājs).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?