Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Telpas atmiņa

Padarīt neredzamo redzamu allaž ir bijis mākslas uzmanības lokā, gluži kā spriedze starp mistifikāciju un demistifikāciju. Arī dāņu mākslinieka Troelsa Sandegorda darbi grozās ap šo asi. Viņa instalācija Exhale ir brutāli uzkrītoša tiklīdz nokļūsti uz Krāmu ieliņas, kur atrodas arī galerija Supernova - tur darbs apskatāms līdz 25.

aprīlim. Instalācija aicina skatītāju ielūkoties, kā dabas un klimata jautājumi tiek risināti mākslas pasaulē. Vismaz tā rakstīts par Sandegordu izplatītājā informācijā internetā. Kā arī, ka mākslinieks cer ar savu darbu veicināt diskusijas par ekoloģijas tēmu. Tā, kā izrādās, nav taisnība. «Nē, galīgi nē,» mākslinieks atbild uz manu jautājumu, vai viņu nodarbina ekoloģijas jautājumi, «neesmu politisks, necenšos uzvelt kādam atbildību vai lasīt morāli. Necenšos pateikt, ko mēs esam darījuši nepareizi.» Taču ar rietumnieka pieklājību Sandegords piebilst: «Ir dabiski jautāt par ekoloģiju, redzot, ar ko es strādāju. Es tam neiebilstu, taču mans mērķis nav mainīt pasauli.»

Viņa mērķis ir izpētīt tukšumu. Krāmu ielas instalāciju veido milzīgas ventilācijas caurules, kas iet no loga logā, no stāva stāvā, no ēkas ēkā. Pa tām no telpas telpā ceļo gaiss. Telpās ir novietoti caurspīdīgi, ierāmēti stikli. Pamazām tie pārklājas ar haotiskiem rakstiem - tās ir sēnes -, stikls ir noklāts ar organisku materiālu, ko tās «ēd». «Cilvēki runā par tukšām telpām, bet tajās nekad nekas nav tukšs,» skaidro Sandegords, «es esmu ieinteresēts telpu neredzamajā saturā, konkrētajā darbā es mēģinu vizualizēt gaisa sastāva dažādību. Es nemanipulēju, es tikai rādu to, kas jau ir.» Uz grīdas stāv materiāli, ar kuru palīdzību viņš vizualizē tukšumu, - lielas burkas, kas pildītas ar sēņu «pārtiku», kas izraisītu acumirklīgas aizdomas jebkurā lidostas drošībniekā. Veidojot savus darbus, viņš strādā kopā ar Kopenhāgenas Tehnisko universitāti. «Es izmantoju viņu zinātni, lai pietuvotos savai mākslai. Es pieeju zinātnei no mākslinieka puses, to izmantoju nezinātniskā veidā,» uzsver Sandegords.

Lai arī Sandegords ir ieinteresēts neredzamajā, viņu neinteresē neizskaidrojamais. «Dieva jautājums nekad nav mani nodarbinājis, jo kubikmetrā gaisa ir tik daudz informācijas, ko vizualizēt, ka ar to man pietiks visai dzīvei,» iesmejas mākslinieks. Taču, lai arī viņš nav ieinteresēts mistikā, kā viņš pats atzīst, viņa darbi šķiet mistiski.

Tukšums viņu interesē arī kā filozofiska kategorija. «Ir daudz runāts par to, kā tu sevi redzi telpā,» stāsta Sandegords, «apzināties sevi ir svarīgs elements. Mani stimulē jautājums par to, kāds tu esi eksistences pamatos. Dzīvei pamatā allaž ir bioloģiski procesi. Varētu teikt, ka tas ir tāds dabaszinātņu piegājiens filosofijai.» Sandegordu fascinē telpas bioloģiskie nosacījumi, taču allaž modernā kontekstā - savos darbos viņš vienmēr izmantojis galeriju klimatu. Izņemot vienu darbu Balons, kuram viņš vācis gaisu no dažādām pasaules vietām. «Mani interesē telpas atmiņa,» norāda mākslinieks. Tiklīdz viņš šo gaisu bija ieguvis, tā viņam bija gribējies to atraut no vietas, kur tas iegūts, un padarīt anonīmu. Mākslinieks šo dažādajos Zemes nostūros iegūto gaisu sajaucis vienā bezpersoniskā balonā. «Savu radošo darbu salīdzinu ar nezināmas izcelsmes akmeņu krāšanu maisā,» paskaidro Sandegords.

Izstāde

Instalācija Exhale

Galerijā Supernova līdz 25. aprīlim

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?