Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tilts uz austrumiem

Ķīna ir iespēju zeme - ir vienisprātis Mārtiņš Pētersons un Igors Harčenkovs. Viņi abi kā dalībnieki no Latvijas iesaistījušies Eiropas Komisijas un Ķīnas valdības īstenotajā Eiropas Savienības un Ķīnas vadītāju apmaiņas un mācību programmā (Managers Exchange and Training Programme, METP) un patlaban uzturas Ķīnā, kur uzkrāj pieredzi, kas noderēs tālākas sadarbības veidošanai ar šo valsti. METP programmā līdz šim notikušas četras plānotas dalībnieku uzņemšanas, bet šī gada septembra nogalē nolemts programmu paplašināt, izsludinot piekto, papildu, uzņemšanu.

Interese aug

METP programma tika sākta 2006.gada jūlijā, un līdz šim tā sniegusi iespēju mācīties un stažēties aptuveni 400 uzņēmējdarbības vadītājiem no Ķīnas un ES valstīm. Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, nevalstiskajām organizācijām un pašnodarbinātiem uzņēmējiem, kam interesē dinamiskais Ķīnas tirgus, taču pietrūkst līdzekļu un spēju nodibināt lietišķas attiecības ar šo valsti, programma piedāvā desmit mēnešu ilgas mācības Ķīnā. METP ir iespēja Eiropas uzņēmumiem izmācīt savus darbiniekus par zinošiem Ķīnas tirgus speciālistiem.

Patlaban sākusies pieteikumu pieņemšana piektajai programmas dalībnieku uzņemšanai. Pieteikumus interesenti var sūtīt līdz 2010.gada 7.janvārim, savukārt mācības sāksies maijā. (Sīkāka informācija par programmu pieejama www.metp.net.cn.) Pieteikumu skaits ar katru uzņemšanas reizi strauji palielinās, kas liecina, ka Eiropas uzņēmumu vadītāju interese par iespējām Ķīnas tirgū aug, norāda Štefans Hells, METP komandas vadītājs Pekinā.

Veiksmes garants

Nopietnu ieinteresētību apliecina arī abi programmas dalībnieki no Latvijas. «Par spīti šī brīža situācijai pasaules ekonomikā, Ķīnas ekonomika attīstās ļoti strauji. Pašreizējā Ķīna ir plašu iespēju valsts. Mani interesē eksports un imports,» teic Igors Harčenkovs, kurš Latvijā strādā kokmateriālu jomā un jau ieguvis zināmu pieredzi darbā ar Āziju. Īpaša interese viņa uzņēmumam ir par Ķīnas iekšzemes tirgu, jo ierobežoto kokmateriālu resursu dēļ tā spiesta tos importēt no citām valstīm. «Uzskatu, ka mums te ir plašas izaugsmes iespējas. Varēsim arī attīstīt jaunus produktus, realizēt tos šeit,» ir pārliecināts Igors. Viņš uzsver, ka galvenie ieguvumi no dalības METP programmā būs ķīniešu valodas apgūšana, iespēja apceļot šo valsti, kā arī spēja izprast Ķīnas kultūru un mentalitāti, jo darbā ar Ķīnas uzņēmumiem tas esot pamatnosacījums.

Tam piekrīt arī Mārtiņš Pētersons. Veidojot biznesa kontaktus Ķīnā, izpratne par ķīniešu problēmām un dzīves uztveri, kā arī attiecību veidošanas māka ir ļoti būtiska - pārsvarā viss šeit notiek, izmantojot tiešus kontaktus. Jārēķinās arī, ka Ķīnas biznesa vidē atšķirībā no Eiropas un Latvijas ļoti daudzas jomas un procesi ir valdības regulēti un vadīti, bet kultūrvēsturiskajā mantojumā un pašreizējās norisēs iespējams saskatīt līdzības ar Latviju kā PSRS daļu, Mārtiņš stāsta. Neatsverams palīgs būšot arī ķīniešu valodas zināšanas un iegūtie draugi un paziņas.

Mārtiņš strādā SIA Stendera ziepju fabrika Iepirkumu daļā un lēmumu pieteikties METP programmai pieņēmis kopā ar kolēģiem un vadību. Pirmā pieredze darbā ar Ķīnu uzņēmumā jau gūta, jo šobrīd tā ir viens no nozīmīgākajiem Stendera ziepju fabrikas noieta tirgiem. Attīstība tajā ir viena no svarīgākajām uzņēmuma prioritātēm. «Ķīna pēdējo divu desmitgažu laikā ir pārvērtusies no ļoti lēta darbaspēka valsts par valsti, kas orientēta uz patēriņu. Šeit ir arvien vairāk iespēju ne tikai lēti saražot, bet arī pārdot savu produkciju, pakalpojumus. Ķīna atver savu tirgu un kļūst sakārtotāka ārvalstu uzņēmumiem - tas iedrošina. Pašlaik tā ir viena no tām vietām pasaulē, kur ir lielākas iespējas veiksmīgam biznesam un personīgai izaugsmei,» uzskata Mārtiņš.

Raiba kompānija

Lai piedalītos METP programmā, Igoram un Mārtiņam bija jāiztur nopietna atlase, jo uz 100 ceturtās uzņemšanas kārtas vietām bija pieteikušies vairāk nekā 300 pretendentu no visas Eiropas un Ķīnas. Atlase notika divos līmeņos - bija jāuzraksta biznesa plāns un jāpiedalās pārrunās. METP programmu pilnībā finansē Eiropas Savienība, papildus maksājot programmas dalībniekiem arī 1000 eiro mēnesī sadzīves tēriņiem. METP dalībnieki septiņus mēnešus Ķīnā mācās ķīniešu valodu, studē kultūru saskarsmi, piedalās īpaši sagatavotos semināros un viesojas ķīniešu uzņēmumos, dažādās pilsētās un pārvaldes iestādēs, savukārt pēc tam trīs mēnešus stažējas kādā Ķīnas uzņēmumā. Igors un Mārtiņš programmu vērtē kā ļoti labi organizētu, blīvu un intensīvu. Ar ķīniešu valodu nākas pacīnīties, taču īpašu prieku sagādājis brauciens pa Ķīnas uzņēmumiem. «Pabiju mobilo tālruņu ražotnē, veļas pulvera ražotnē, banku programmatūras izstrādes uzņēmumā, kā arī importa/eksporta uzņēmumā, kas darbojas arī kā ostas operators,» Mārtiņš uzskaita. Tikpat raiba kompānija ir arī paši programmas dalībnieki, starp kuriem var sastapt gan tuneļu urbšanas iekārtu ražotņu, gan augstskolu pārstāvjus. Eiropiešu vidū visvairāk esot vadītāji no Vācijas un Nīderlandes, taču galvenais motīvs visiem programmas dalībniekiem ir viens - sadarbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?