Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ūdens valstībā starp rozēm

Austrijas federālās zemes Burgenlandes dienvidu daļā, aptuveni 50 kilometru atstatumā no valsts galvaspilsētas Vīnes, atrodas viens no romantiskākajiem un mierīgākajiem kūrortiem Zauerbrunna. Romantisks kaut vai tikai tāpēc, ka mazās Zauerbrunnas pašā viducī atrodas milzīgs rožu dārzs ar aptuveni 2000 rožu krūmiem un 300 šķirņu puķēm.

Mierīgs tāpēc, ka pati kūrorta atmosfēra rosina uz atpūtu, nesteidzīgām pastaigām, nūjošanu, jāšanu zirdziņa mugurā vai izbraukumu ar riteņiem, kurus šeit var nomāt. Ja nevilina nekas no minētā, vēl iespējams dienu pavadīt, plunčājoties termālajos ūdeņos vai peldoties baseinā.

Pat braucot uz kādu pavisam citu pilsētu, ja sanāk doties cauri Zauerbrunnai, to nevar neievērot. Izsmalcinātas, gluži kā no pasaku grāmatām villas ceļu un mazo līkloču ieliņu abās pusēs, Esterhāzi māja jeb milzīgais veselības centra komplekss ar vilinošo reklāmu - aicinājumu izbaudīt kūrorta procedūras veselības uzlabošanai un imūnās sistēmas stiprināšanai.

Ūdens pilsētiņa

Pirmoreiz nokļūstot Zauerbrunnā, šķiet, esam nevis tradicionālā kūrortā, bet gan gluži vai ūdens valstībā. Pat kūrorta ģerbonī attēlota sudraba strūklaka un arka uz tumši zila fona ar pērļainām ūdens lāsītēm. Ne bez pamata - tieši šeit atrodas termālie un dziednieciskie avoti, kuru ūdens ir piesātināts ar magnēziju vairāk nekā citur Austrijā. Ne velti Zauerbrunnu dēvē par minerālūdens kūrortu - ārstniecisko ūdeni var iegūt tieši no avotiem. Paši austrieši Zauerbrunnā ierodas gan no netālās Vīnerneištates, gan Matersburgas, gan arī no citām attālākām pilsētām, lai piepildītu līdzi paņemtās pudeles ar veselīgo ūdeni un vestu tās mājās. Savukārt Marija Terēzija par šo vietu esot teikusi: «Dziednieciskie avoti ir manas mantotās zemes veselības aptiekas.» Zauerbrunnu no visām pusēm ieskauj kalni, tā atrodas mežiem apaugušās Rozālijas kalnienes piekājē.

Kūrorts izvietots abās pusēs dzelzceļa sliedēm, kas to it kā sadala divās daļās. Vienā pusē, kā jau katrā kūrortā pieklājas, atrodas maza brīvdabas estrādīte, kur siltā laikā notiek koncerti un citi sarīkojumi, plašs parks, milzīgs rožu dārzs ar paviljoniem un soliņiem, kur starp rožu krūmiem apsēsties, un galvenais laukums ar vairākām kafejnīcām, restorāniem, dāvanu veikaliem. Vasarās teātra izrādes tiek spēlētas ne tikai estrādītē, bet arī rožu dārza paviljonā.

Sarīkojumiem, kas notiek dārzā, pat dots nosaukums krāsu teātris. Vēl šai pusē uzbūvēta lielākā daļa no greznajām villām, te ir stāvas līkloču ieliņas, kur pastaigāties, un pat viens pārtikas veikals. Otrā pusē dzelzceļam atrodas viss, kas nepieciešams, lai uzlabotu vai atjaunotu veselību: lielais Esterhāzi komplekss ar peldbaseinu, termālo baseinu, dažādām procedūrām, ārstiem kurortologiem un ne tikai. Vēl šai pusē ir pansionāts jeb, kā to dēvē paši austrieši, Seniorenresidenz.

Zauerbrunnu var apmeklēt ne tikai tūrisma sezonas laikā, bet kad vien cilvēks jūt tādu nepieciešamību - vēlā rudenī, ziemas spelgonī vai agrā pavasarī. Runājot par šo gadalaiku - kas gan ir jaukāk kā, peldoties baseinā, dzirdēt lietu grabināmies pa ēkas stikla jumtu?

Šeit rozes zied vienmēr!

Neparasti, ka šis kūrorts, ja salīdzina, piemēram, ar mūsu Ķemeriem, ir samērā jauns - tam šogad aprit tikai 109 gadi. Vilciens cauri Zauerbrunnai sācis kursēt gan nedaudz agrāk - 1847.gadā. Austroungārijas impērijas laikā uz kūrortu devās labāko aprindu ļaudis no tuvējām pilsētām - Vīnes, Šopronas, Budapeštas -, bet šodien te var ierasties ikviens, kas vēlas nesteidzīgi pavadīt dienu mierā un klusumā (tas prasa tikai ceļa izdevumus) vai arī apmeklēt Esterhāzi māju un uzlabot veselību.

Šo rindu autores pirmais priekšstats par Zauerbrunnu radās un izveidojās kādā decembra dienā neilgi pirms Ziemassvētkiem.

Liels bija mans pārsteigums, slavenajā rožu dārzā virs arkas, kas kalpo par ieeju, ieraugot ziedam pāris sārtu rožu! Tāpēc ar pilnu atbildību varu apgalvot, ka šai vietā rozes zied vienmēr, pat pirms pašiem Ziemassvētkiem, kad turpat netālu rožu dārzā novietots lielais Adventes vainags un kūrortu rotā daudzas krāšņi izgreznotas svētku egles.

Lasot reklāmas bukletu, uzmanību saistīja teikums, ka Zauerbrunnā šie svētki neesot komerciāli kā citur, bet gan vērsti uz cilvēku tieksmi fantazēt un izdomāt. Ja vien mūsu dienās patiešām var sarīkot svētkus bez komercijas garšas, izdomas klātbūtne jaušama katrā šeit redzētajā egles noformējumā.

Kā uzskata šejienes iedzīvotāji, Zauerbrunna esot pirmais Ziemassvētku eglīšu ciemats visā Austrijā.

Ne tikai rožu dārzs un skaisti izrotātās eglītes - šo vietu grezno arī zauerbrunniešu viesmīlība. Gandrīz ikviens, kuru gadījās sastapt mazajās ieliņās, uzsmaida un novēl jauku dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?