Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ulmanis saņem aizrādījumu

Pirmā atjaunotās Latvijas Valsts prezidenta, apvienības Par labu Latviju! (PLL) līdera Gunta Ulmaņa publiski asie izteikumi, kuri vērsti pret Vienotību un Tēvzemei un brīvībai/LNNK, ir uztverti kā pieteikums agresīvai vēlēšanu kampaņai. Jaunā laika valdes priekšsēde Solvita Āboltiņa, līdzīgi kā Dienas aptaujātie eksperti, uzskata, ka tie nav bijušā Valsts prezidenta cienīgi izteikumi.

Viņai šķiet, ka G. Ulmanis ir lietojis nevis paša izdomātus, «bet sabiedrisko attiecību speciālistu priekšā pateiktus vārdus», jo vēl pirms pāris mēnešiem G. Ulmanis esot teicis, ka eksprezidenta cienīga rīcība ir turēties malā no šādas retorikas.

Tas nav mans raksts

Intervijā laikrakstā Neatkarīgā G. Ulmanis otrdien par Vienotību ir sacījis, ka tā ir «tāda paplukusi vista, bet tēvzemieši māj atvadu sveicienus visos jautājumos». TB/LNNK priekšsēža vietnieks Gaidis Bērziņš to uztvēris kā pirmo signālu, ka PLL kampaņa būs pietiekami agresīva, un esot tikai jācer, ka «viņi nepārkāps saprāta robežas». Otrdienas vakarā G. Ulmanis Dienai sacīja: «Tas noteikti nav pieteikums agresīvai kampaņai. Tā ir folklora. Tā ir tikai viena intervija, kuru nepārlasīju. Tas nav mans raksts.» G. Ulmanis apgalvoja, ka viņam neesot raksturīgs tāds stils. Apvienības kampaņas veidotājs Ēriks Stendzenieks uzskata, ka intervijā kopumā «nav ne vēsts no agresivitātes», bet mediji esot pievērsuši uzmanību tikai vienam izteikumam. Tas varbūt nav labākais epitets, taču to varot saprast, jo Vienotības dalībnieki savā starpā plūcoties. Tur esot gan cilvēki, kas Ē. Stendzeniekam izraisa cieņu, kā Valdis Dombrovskis un Gatis Kokins, gan tie, kuri politikā bijuši jau tad, «kad es pilnā augumā zem galda staigāju», kā Ģirts Valdis Kristovskis. Ē. Stendzenieks labi apzinoties, ka neitrāla cilvēka simpātijas divu pušu diskusijā vienmēr būs tā pusē, kas atbild ar cieņu, nevis vicina kulakus.

Taču G. Ulmanis ir bijis Valsts prezidents, un tas visvairāk pārsteidzis politiskos konkurentus un Dienas aptaujātos ekspertus. Valsts prezidents ieiet tautas vēsturē kā valsts galva ar simbolisku nozīmi, kas ir neitrāla personība. Tāda bija partijas Visu Latvijai! līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara reakcija uz lūgumu komentēt VL! sabiedrotajiem no TB/LNNK adresētos pārmetumus. Abu partiju apvienības dibināšanas kongresā tās līderis Roberts Zīle aicināja vēlēšanu kampaņā ar cieņu un korekti izturēties pret politiskajiem sāncenšiem. «Lai Ulmanim veicas tikpat labi, kā viņš to vēl mums,» sacīja TB/LNNK frakcijas vadītājs Māris Grīnblats, kurš 1996. gadā balsojis par G. Ulmaņa atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā.

Ulmanim nepiestāv

«Tādu izteicienu lietošana nostiprina un konsolidē partijas elektorātu, bet Guntim Ulmanim īsti nepiestāv tādas lietas runāt, jo viņš ir bijis prezidents. Par labu Latviju! stilistikai tas piederētos, taču no Ulmaņa tas neizklausās loģiski,» Dienai teica Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis. Viņaprāt, prezidenta tēmu lokā jābūt politiskās morāles jautājumiem, kas ir svarīgi arī vēlētājiem. Firmas SKDS direktors Arnis Kaktiņš uzskata, ka nevienam cilvēkam - neatkarīgi no tā, vai viņš ir, vai nav bijis prezidents - neklātos lietot šādus apzīmējumus, kas liecina par cilvēka iekšējo kultūras līmeni. Taču esot jāatzīst, ka Latvijā ir ļoti zems politiskās kultūras līmenis, un šajā kontekstā G. Ulmanis «ierakstās un parāda, ka ir normāls politiķis». A. Kaktiņš nedomā, ka pie tā ir vainīgi sabiedrisko attiecību speciālisti - politiķu izpausmes parāda viņu pašu iekšējo pasauli un to, kādās kategorijās viņi domā, ko var attiecināt uz daudziem politiķiem.

Vai taisnība?

Uz jautājumu, kuri vēlēšanās būs ieguvēji - agresīvie politiskie spēki vai tie, kuri izvairīsies no konfrontācijas ar konkurentiem, - A. Kaktiņš atbildēja, atgādinot par Zaļo un Zemnieku savienības spēju ilgstoši saglabāt noturīgu popularitāti. Viņš pieļāva, ka viens no tās iemesliem ir publiskās uzvedības stils, spējot turēties rāmjos. Uz vaicāto, vai G. Ulmaņa teiktajā pēc būtības nav sava daļa patiesības, M. Grīnblats atbildēja, ka, pārvarējuši šaubas, TB/LNNK kopā ar VL! izveidoja nacionālo apvienību, kas centīsies iegūt vēlētāju atbalstu. S. Āboltiņa teica, ka apvienības tēls neveidojas no tā, ko kāds publiskajā telpā ir pateicis, bet gan no darbiem. Vienotības darbības pamatā esot godīga politika un «tās aizmugurē nav tādu skandālu kā PLL», teica S. Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?