Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Urbanoviča «atklājums»

«Vai bija okupācija?» 17. jūnijā, kas kalendārā ir Latvijas Republikas okupācijas diena, vaicā krievu valodā iznākošais laikraksts Čas, savus lasītājus iepazīstinot ar «alternatīvu» redzējumu par 1940. gada 17. jūnija notikumiem. Laikrakstā publicēti fragmenti no grāmatas Nākotnes melnraksti: 1934.-1941., kuras autori ir Saeimas otras lielākās frakcijas Saskaņas centra vadītājs Jānis Urbanovičs, Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieks Igors Jurgens un NRA žurnālists Juris Paiders.

Tajā stāstīts, ka, ņemot vērā konkrētā perioda notikumus, Latvija nav tikusi okupēta. «Attiecībā uz šo periodu termins «okupācija», manuprāt, nav vēsturiski pareizs. Notikušo varētu skaidrot kā «labprātīgu piekrišanu aneksijai»,» avīze citējusi J. Paideru. Tam neesot sakara ar slodzi, ko nes vārds «okupācija», viņam piebildis J. Urbanovičs: «Vārds «okupācija» tika pieņemts, lai ar šo terminu slēptu kaunu par nepretošanos.»

Dienai deputāts komentārus par rakstu nesniedza, jo, būdams ārpus Rīgas, to neesot lasījis.

Savukārt uz jautājumiem par pašu grāmatu, kuru iegādāties šobrīd nav iespējams, viņš atbildēšot tikai pēc tam, kad Diena to būs izlasījusi. Viņš piedāvāja grāmatu iedot.

«Es atvainojos, es nelasīju avīzi Čas, kāpēc jūs man turpināt jautāt,» atcirta deputāts, kad tika vaicāts, vai viņš atzīst Latvijas okupāciju. Atkārtoti lūgts sniegt komentāru, J. Urbanovičs telefonsarunu pārtrauca.

J. Urbanoviča partijas biedrs deputāts Jānis Ādamsons uzskata, ka atbilde uz jautājumu par okupāciju ir atkarīga, kā par to runā - juridiskā vai tautas valodā. «Ja runā juridiski, tad nav bijusi, ja tautas valodā, tad skaidrs, ka ir bijusi,» viņš teic un piebilst, ka J. Urbanovičs «tautas valodā» ne reizi vien okupāciju esot atzinis.

Arī pats J. Ādamsons Dienai okupāciju atzīst par notikušu, piebilzdams, ka tā ir vēsture un mums esot jāskatās uz priekšu. Patlaban viņu vairāk satraucot jautājums, vai Latvija ir brīva no Starptautiskā Valūtas fonda.

Lai gan J. Ādamsons grāmatu vēl neesot paspējis izlasīt, šim jautājumam Čas publicētajos fragmentos pieskaras arī tās autori, velkot paralēles starp mūsdienām un notikumiem tolaik. Tikai pašlaik harismātiskā Ulmaņa vietā esot Valdis Dombrovskis ar grāmatveža domāšanu, J. Urbanoviču citē laikraksts.

«Tāpat kā tolaik, ļoti šaurs loks izdara izvēli, kas ietekmēs Latvijas valsts attīstību desmitiem gadu, bet SVF un Pasaules Banka deklarē, ka tā ir tautas izvēle,» grāmatā paudis deputāts.

Grāmatas izdevējs ir organizācija Baltijas forums (BF), kuras prezidents ir J. Urbanovičs. Tās mājaslapā citēta deputāta runa grāmatas atvēršanas pasākumā: «Kad mēs sākām veidot grāmatu, mēs sev izvirzījām uzdevumu ļoti pieklājīgi pamatot Krievijas kolēģiem, īpaši Igoram Jurgenam, ka okupācija bija, un pēc domu apmaiņas nodrukāt grāmatu, lai noslēgtu diskusiju un pie šī jautājuma vairāk nekad neatgrieztos.» Taču galarezultāti bijuši pārsteidzoši, jo tie bijuši pretēji sākotnējiem uzstādījumiem.

Kas tieši pārsteidzis J. Urbanoviču, uzzināt neizdevās, jo, tā kā Diena nav bijusi klātienē grāmatas atvēršanā, viņš pasākumu komentēt nevēlējās.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība), kurš iepriekš rosinājis Saskaņas centru ņemt valdības koalīcijā, saka: «Viņš [J. Urbanovičs] ir politiķis, viņam ir elektorāts, kas grib tādas lietas dzirdēt.»

Ja tiktu veidota koalīcija ar SC, tad valdības deklarācijā tiktu atspoguļots viedoklis, kas ir attiecināms uz visiem, nevis vienu politisku spēku, uzskata A. Štokenbergs. Viņš piebilst, ka viedoklis par okupācijas neesamību viņam nav pieņemams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?