Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz bibliotēku vai grāmatu veikalu?

Ja iedomātā daudzdzīvokļu mājā Latvijā iedzīvotājiem liktu izvēlēties starp vakaru operā un žirafu apskati Rīgas Zooloģiskajā dārzā, biļeti uz izrādi ņemtu sešpadsmit no simta. Zooloģiskais dārzs vilinātu trīsdesmit sešus procentus, pārējie paliktu mājās pie televizora. Tomēr katrs Latvijas iedzīvotājs pērn piedalījies vidēji deviņos kultūras pasākumos.

Ar šādiem rezultātiem iepazīstina nule publiskotais pārskats par kultūras patēriņu Latvijā 2009.gadā. «Kā pēc grāmatas,» komentē sociālantropologs Roberts Ķīlis. «Cilvēki rīkojas tieši tā, kā krīzes situācijā viņi varētu rīkoties.» Ir pētījumā tomēr arī pa pārsteigumam.

Starp TV un baznīcu

Pētījumu par Latvijas kultūras patēriņu ik gadu pasūta Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija (SAK). Šogad aptauju veikusi firma Fieldex, tomēr anketas jautājumi jau vairākus gadus ir nemainīgi. Tas tādēļ, lai iegūtos datus varētu salīdzināt ar iepriekšējos gados savāktajiem.

Šogad aptaujāti mazliet vairāk par tūkstoti Latvijas patstāvīgo iedzīvotāju vecumā no piecpadsmit līdz septiņdesmit četriem gadiem, latvieši un krievvalodīgie, dažādu nozaru pārstāvji, cilvēki ar dažādu sociālo un finansiālo stāvokli. Turklāt tikai 32% nejauši izvēlēto respondentu dzīvo Rīgā, tas pētījumam ļauj pretendēt uz samērā mazu kļūdas procentu. Pētījuma secinājumi ir optimistiski - ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju ir aktīvi kultūras patērētāji. Tomēr rūpīgāka analīze liecina, ka situācija nav tik rožaina, kā izskatās pirmajā acu uzmetienā. Kultūras patēriņš kopumā krities līdz 2005.gada līmenim.

Visvairāk cilvēki pērn skatījušies kultūras raidījumus televīzijā, lasījuši grāmatas, apmeklējuši brīvdabas pasākumus vai baznīcas un citas lūgšanu vietas. Pētījumā termins «kultūra» traktēts samērā plaši - iekļauta izklaides industrija, tādēļ no «tradicionāliem» kultūras produktiem (izņemot grāmatniecību, kurā ietilpst arī daiļliteratūra) populārākie atrodami tikai pirmā desmitnieka lejasgalā. Visnepopulārākā augstā māksla ir opera un balets - to apmeklētu vidēji tikai 16% iedzīvotāju. Tā kā vairākums šīs mākslas cienītāju atzinuši - uz Operu ejam vairākas reizes pusgadā vai pat vairākas reizes mēnesī -, to iedzīvotāju skaits, kuri ieinteresēti operā, protams, ir ievērojami mazāks. Toties operas, arī teātra popularitāte pērn nav mazinājusies, grāmatas un kultūrai veltīti televīzijas raidījumi kļuvuši pat pieprasītāki. Pozitīva tendence?

Biežāk, bet paviršāk

«Varēja gaidīt lielāku kritumu,» rezultātus rezumē R.Ķīlis. «Briesmīgu pārsteigumu nav. Lētākās lietas izvirzās līderos, krīt izklaides līmenis. Elitārais patēriņš ir tāds pats - šie cilvēki ir mazāk jūtīgi pret ienākumu samazināšanos.» Analizējot pētījuma datus, nepārsteidz, ka aktīvākais kultūras produktu patērētājs ir jauns rīdzinieks ar labiem ienākumiem. Tiesa, kopumā pētījumā par aktīvāku kultūras patērētāju tiek atzīts vīrietis, taču muzejā vai teātrī biežāk redzēsiet daiļā dzimuma pārstāves.

Šķietami pozitīvā situācija izskatās drūmāka, ja uz patērētāju vērstā pētījuma rezultātus analizē, salīdzinot ar kultūras organizāciju datiem. Tikko apkopotā Kultūras ministrijas informācija liecina, ka pērn, piemēram, Dailes teātri apmeklējuši vairāk skatītāju, arī par biļetēm ieņemts vairāk, tomēr pieaugums ir rūpīgas atlaižu politikas radīts. Par lasīšanas popularitātes pieaugumu Latvijas Grāmatu asociācijas izpilddirektore Dace Pugača saka: «Tas ne pie mums. Tas bibliotēkās.» Cilvēki pērn pirkuši ezoterisko literatūru, skandalozus darbus, populāras ir lētas grāmatas. «Bet cik ilgi tad ražotājs var atļauties tirgot zem pašizmaksas?» Bibliotēkām, kas pašlaik Latvijā apmierina lielāko iedzīvotāju pieprasījumu pēc grāmatām, arī apcirpti līdzekļi - jaunu iepirkumu nav. Starp citu, netieši tendence sasaucas ar pētījuma datiem - pērn pieaudzis lasītāju skaits, toties samazinājies katra cilvēka izlasīto grāmatu daudzums. Līdzīga situācija ir, piemēram, muzejos un ar televīzijas raidījumiem, to skaitā 100 gramiem kultūras, kas pērn piepeši strauji kļuvis populārāks. Skatītāju skaitliski ir vairāk, bet pieaug to aptaujāto skaits, kuri atzīst - raidījumu skatos reizi pusgadā vai gadā. Tātad, pieaugot kopējo interesentu skaitam kultūrā, tomēr jāsecina, ka interese vienlaikus kļūst paviršāka.

«Žēl, arī pētījumā jūt krīzi. Šogad veikts vienkāršs mērījums par patēriņa frekvenci. Nav detalizētāka, specifiskāka pētījuma par nozari,» noslēdz R.Ķīlis. Tāpēc secināt, vai kultūras patēriņu ietekmē tikai finansiālie vai arī kādi citi faktori, diemžēl nav iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

2009.gadā Latvijas iedzīvotāji

skatījās kultūras raidījumus 70%
lasīja grāmatu 69%
apmeklēja brīvdabas pasākumu 65%
apmeklēja baznīcu 56%
apmeklēja pasākumu ģimenēm 44%
apmeklēja balli 42%
apmeklēja muzeju 41%
apmeklēja teātra izrādi 40%
apmeklēja populārās mūzikas koncertu 40%
apmeklēja izstādi 40%
apmeklēja atrakciju parku 38%
apmeklēja sporta sacensības 37%
apmeklēja zooloģisko dārzu 36%
skatījās filmu kinoteātrī 34%
devās tūrisma braucienā uz ārzemēm 31%
devās pārgājienā 29%
apmeklēja naktsklubu 29%
apmeklēja operas vai baleta izrādi 16%
spēlēja azartspēles 14%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?