Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz mirkli

Tā sagadījās, ka uz salas vairāki rakstnieki kopīgi noskatījās Larsa fon Trīra filmu Antikrists. Jau pats šīs filmas skatīšanās process ir teju fizisks. Neatceros, kad tik bieži, gluži kā bērnībā, skatoties kādus šausmu skatus, būtu bijis jāver ciet acis vai jāslēpjas aiz blakussēdētāja pleca. Vakarā, staigājot pa senās pilsētiņas tukšajām, rudenīgajām ielām, raugoties, kā migla pamazām gulst pār vējrāžiem, kas atgādina eņģeļus, tomēr noskaidrojas, kāpēc bija vērts šo filmu izturēt.

Zviedrijas presē par Trīra jaunāko bērnu plosās diskusijas. Feministes Trīru dzīvu varētu piesist krustā. Gluži tā, kā viņš to savā filmā dara ar jauno sievieti, kuras apsēstība ar ļaunuma pētniecību tieši pavēršas pret viņu pašu. Ļaunums dzīvo sievietē - skaidri parāda Trīrs, likdams skatītājiem fiziski sajust Bībeles pasakaino stāstu par Ievu, kura plūc grēka ābolu un dod to Ādamam. Svētais ir vīrietis, kurš filmā ar neiedomājamu pacietību cenšas palīdzēt ļaunuma apsēstajai sievietei. Ar tumšas ironijas devu ierasto psihoterapiju Trīrs pārvērš sfēriskā mistērijā. Ģeniāli izvadā apdullināto skatītāju pa viņa paša zemapziņas slēptākajām alām, ūdenskritumiem, pļavām, upēm, tiltiņiem un bedrēm.

Kad sieviete nonāk atpakaļ pie filmas sākuma melnbaltās epizodes, kur, kontrtenora balss pavadīts, mazais puisītis izkrīt pa logu, kamēr vecāki mīlējas, noskaidrojas, ka viņa redz visu - kā bērns uzkāpj uz palodzes, kā paslīd, viņa redz visu, bet tā brīža vēlēšanās beigt izrādās lielāka par mātes instinktu.

Var teikt, ka Trīrs visu nenormāli sabiezina un hiperbolizē. Tomēr viņš gluži kā atdzīvojies vilks filmā instinktīvi, ar maņām un ožu jūt, kur virzās pasaule. Cik patiesībā sačakarēts ir vīrieša un sievietes stāsts. Labā un ļaunā stāsts. Cik bīstami tas pietuvojies ķieģeļa zīmei.

Filmas beigu epizodē, kad vīrietis sadedzinājis sievieti, kas viņu gandrīz nogalinājusi, ievelk svaiga gaisa malku un ēd meža sūnās atrastās ogas, viņa skatam paveras barokāla aina - viss mežs piepildās ar sievietēm, viņas nāk un nāk. Un šī aina ir abējādi simboliska - ļaunums ir neiznīcināms un pasaules dzimumu statistika nepielūdzama.

Vairākas dienas pēc filmas laimējas aizbraukt uz Fori. Bergmana salu, kurā viņš tikai divus gadus pirms nāves ielaida zviedru žurnālisti, kura uzņēma lielisku tāda paša nosaukuma dokumentālo filmu. Visu ceļu smidzina lietus. Uz prāmja pūš mitrs vējš.

Aiz salas baznīcas vienkārši kapi. To tālākajā stūrī mazs, pelēks laukakmens ar uzrakstu Ingrīda Bergmane, Ingmars Bergmans, pie akmens purpurkrāsas viršu čemuriņš. Klusums un gaisma. Filmā Bergmans stāsta, ka pēdējos savas dzīves gadus bez mīļotās sievas viņš bieži iztēlojies, kā viņa rīta miglā vienkāršās džinsās un krekliņā nāk no ezera uz mājas pusi. Poļu strādnieks salas iekšienē mums parāda Bergmana māju. Pagalmā no ezera puses klājas migla. Droši vien tā viņš te sēdēja un caur logu vēroja gaismu maiņu un mīļotās tēlu no garu pasaules.

Fores galējā punktā, pie akmens raukariem, lietus nostājas. Jūra ir tirkīza krāsā, pie horizonta parādās gaismas līnija. Tā plešas aizvien platāka.

Tik spēcīgas, gandrīz neizturamas šīs sajūtas Trīra filmas kontekstā. Ko pasaule zaudēs, ja neapstāsies savā mežonīgajā skrējienā. Ne velti Bergmans izvēlējās šo salu. Tā vajadzētu uz mirkli apstādināt šo pasauli, uz mirkli pārakmeņot, lai apdomā, kur to novedīs pašas sastrādātais ļaunums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?