Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz Rīgu aicinās ar Frankfurtes vārdu

Messe Frankfurt (MF) izstāžu biznesā ir tas pats, kas Mercedes-Benz autoindustrijā, tādēļ Rīga nevēlas laist garām iespēju izmantot šo zīmolu ārzemju viesu pievilināšanai.

Vācijas kompānija Rīgu par vietu savam nākamajam izstāžu un konferenču centram izvēlējusies vairāk nekā no 20 pilsētām. Projekta īstenošanai no domes tiek prasīta zeme, un otrdien tā to piešķīra - uzņēmumam Rīgas pilsētbūvnieks (RP), kas šajā darījumā pārstāv pašvaldību, deputāti iedeva 35 hektārus lielu teritoriju lidostas Rīga tuvumā. Tagad RP uzdots gatavot sadarbības līguma parakstīšanu, kurai jānotiek martā.

Virkne vienošanās detaļu vai nu netiek atklātas, vai arī iesaistītajām pusēm vēl nav skaidras. Nepietiekamās informācijas dēļ pret pilsētas īpašumu atdošanu uz aklo otrdien balsoja vairāki domes deputāti. Pagaidām droši zināms, ka izstāžu rīkotājs par savu naudu centru necels, bet būs klāt, kad tas sāks strādāt.

Jāatrod investors

«Projektam ir divas lielās sadaļas - uzbūvēt un apsaimniekot šo kompleksu. Būvniecības sadaļā MF līdzdalība varētu būt tāda, ka MF pieaicina investorus, kas būtu gatavi nākt ar savu finansējumu un ieguldīt būvniecībā. Ja mēs runājam par operacionālo sadaļu, tur mēs redzētu jau reālu Messe Frankfurt klātbūtni ar savu vārdu, ar savām kapitāldaļām. MF varētu būt apmeklētāju piesaistes magnēts,» saka RP valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters (TB/LNNK).

Projekta izdošanās ir pilnīgi atkarīga no tā, cik nopietni MF iecerējis centrā darboties, jo, kā uzsver domes pārstāvji, tikai izstāžu bizness pamatā nes zaudējumus un MF strādā ar peļņu kā rets izņēmums.

«To, ka viņiem šajā projektā ir jāparādās, abas puses saprot,» par MF nodomiem izsakās kompānijas pārstāve advokāte Vita Liberte. Taču pašlaik vēl nav skaidrs, vai MF darbosies kā operators viens pats vai arī mācīs vietējos izstāžu rīkotājus. Izskanējis, ka centru varētu apkalpot Ķīpsalas izstāžu organizētājs BT 1.

Saskaņā ar V.Libertes teikto centra būvniecībai tiks piesaistīts ārzemju investors: «Diez vai mēs Latvijā to varētu atļauties. MF pats minēja, ka, piemēram, mēbeļu ražotāju IKEA parasti interesē platības pie šādiem izstāžu centriem.»

Pusmiljons apmeklētāju

Ieceres īstenotāji sola, ka centra izveide ļaus piesaistīt pilsētai pusmiljonu apmeklētāju gadā. Ārvalstu viesu klātbūtne ļautu palielināt Rīgas un Latvijas gada ekonomisko aktivitāti par 17,1 miljonu latu, ierēķinot viesnīcu, ēdināšanas, transporta u.c. uzņēmumu ieņēmumus.

Ar projekta attīstīšanu varētu nodarboties RP un atrastā investora veidots kopuzņēmums. Tam kā pirmais būs jāceļ aptuveni 55-70 miljonus latu vērts komplekss ar 30 tūkstošu kvadrātmetru platību. Tas ir divreiz vairāk nekā abās Ķīpsalas hallēs.

«Nost neko nejauksim,» vaicāts par Ķīpsalas nākotni, ja tiek īstenota pašvaldības un MF iecere, atbild izstāžu rīkotāja BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle. Kā pasākumu vieta tā paliks, taču, visticamāk, mainīs profilu.

Apliecinot BT 1 gatavību iesaistīties jauna izstāžu centra partnerībā, V.Tīle tomēr norāda uz neskaidrībām projektā. Investoriem ļoti būtiskas ir garantijas, taču ne dome, ne MF nav gatava tās dot, kā arī ieguldīt naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?