Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vairs nav ko baidīties

«Sapratu, kā domā baņķieris,» saka Kaspars Peksis. Viņš joprojām ir otorinolaringologs P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, taču pēc pusotru gadu ilgām pūlēm šoruden sācis pieņemt pacientus arī savā ausu, kakla un deguna slimību klīnikā Headline, kas ir pirmā šāda privātklīnika Baltijā.

Sākt privātpraksi medicīnā ir sarežģīti, arī naudas dabūšana nav viegla, un tas daudzus ārstus biedē un attur, stāsta Kaspars. Lai gan mediķu uzņēmīgums izpaužas arī, dodoties uz ārzemēm, viņaprāt, tie, kas tā vietā būs uztaisījuši kaut ko savu, no dižķibeles varēs iziet ar paceltu galvu. «Motivācija ir arī kaut kādā ziņā būt pirmajiem,» Kaspars smaida.

Likteņa dāvana

Headline Kasparam kļuvusi par vēl vienu bērnu. «Man ir 42 gadi un, optimistiski raugoties, vēl vismaz 25 gadi jāstrādā. Lielākais izaicinājums ir diezgan lielu profesionālās dzīves nogriezni nostrādāt tā, kā pats gribi, kā uzskati par pareizu. Man liekas, par to ir vērts maksāt jebkuru cenu,» Kaspars klāsta emocionālos privātbiznesa sākšanas apsvērumus.

Racionālais pamats savukārt bijis Kaspara draugs vācu ārsts un profesors Klauss Fogts. Kaspars ir docētājs Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātē un tur arī pirms vairākiem gadiem nejauši iepazinies ar K.Fogtu, kurš LU ir viesprofesors. Sākuši strādāt kopā, īstenot pētījumus, Kaspars viesojies un operējis kolēģa privātpraksē Berlīnē, kur arī sācis sapņot par līdzīgu iestādi. 2008.gada janvārī K.Fogts bija nolēmis doties pensijā, praksi pārdeva kādam kolēģim, bet operāciju zāles aprīkojumu, instrumentus, gultas par lētu naudu piedāvāja Kasparam. «Ilgi domāju, jo apzinājos, ko tas nozīmē, - operāciju zāle viena pati neko nedod. Vajag telpas, iekārtas,» Kaspars stāsta. Tāpēc Headline ir klīnika - sarēķinot, cik kvadrātmetru vajag operāciju zāles iekārtošanai, vairs nav bijis starpības, vai klāt nāk viena palāta vai vairākas. Vācu drauga palīdzība bijusi izšķiroša. «Viņa pieredzes bagāža un profesionālā meistarība nav nopērkama ne par kādu naudu, un es to no viņa dabūju par velti. Mani Latvijas kolēģi nav mazāk prasmīgi, bet te mums visiem ir sava saspringtā, aizņemtā dzīve un izmisums, kā nopelnīt četrās darbavietās. Ja ir cilvēks, kas pilnībā koncentrējies uz mani, tā ir likteņa dāvana, ko muļķīgi laist garām.»

Izmisums pāri

Dūšu vajadzēja. Kaspara sievai zobārstei ir sava privātprakse, tāpēc uzņēmums jau bija nodibināts, papīru kārtošana gan tāpat bija laikietilpīga, turklāt «dakterim, kurš strādā slimnīcā, sākumā nav ne jausmas, kā notiek slimnīcas menedžments». 2008.gadā viss rādījās samērā optimistiski, taču kredītu jau nācās burtiski izcīnīt, viļoties tajā, ka banka varētu būt partneris vārda labākajā nozīmē. Šī gada sākumā ticis pāri izmisuma periodam, kad projekts finanšu dēļ «iesala» uz četriem mēnešiem, Kaspars nu klīniku ir iekustinājis. Pacienti pamazām nāk, nākotnē Headline mērķē arī uz ārzemniekiem, tomēr cenšas nepārspīlēt ar cenām, turot tās Stradiņu līmenī. «Es neapspriežu jautājumu, vai pacientu plūsma būs pietiekama, jo atpakaļceļa nav,» Kaspars saka. «Sliktākajā gadījumā būs jāoptimizējas. Bet izmisuma man vairs nav.»

Kasparam ir partneris, arī ārsts, uz operācijām nāk papildu speciālisti, bet pastāvīgā komanda ir kompakta - trīs cilvēki. Lielu pienesumu biznesa sākšanā devuši draugi - reklāmists taisa reklāmu un mājaslapu, mākslinieks reģistratūrā uz sienas zīmējis logo, fotogrāfs bildē klīnikas vajadzībām.

Neaptēstie dakteri

Ausu, kakla un deguna kaišu diagnostika un ārstēšana ir ļoti atkarīga no tehnoloģijām. Kaspars norāda, ka ar tādu aprīkojumu kā Headline 80% šo slimību gadījumu var risināt ambulatori, ar minimāli invazīvām ķirurģiskajām metodēm. Darba vietu ar iespēju operēt Kaspars plānojis izīrēt arī citiem privātārstiem un jau tagad klīniku veido kā starpdisciplināru centru. «Tā manā specialitātē ir pasaules tendence - kaut ko darīt kopā ar sejas, žokļa, plastikas ķirurgiem. Plus arī ļoti nopietni strādāt ar krācējiem, tādu slimnieku ir ļoti daudz,» Kaspars klāsta. Laba sadarbība izveidojusies ar vācu farmācijas kompāniju Bionorica, kura specializējas augu valsts medikamentu ražošanā un daļēji palīdzējusi Headline izveidē. Bionorica intereses gan pamatā saistās ar pētniecību un mācībām, kas Kaspara klīnikā ir viens no balstiem, jo viņš te veido arī LU Otorinolaringoloģijas studiju centru. Šī specialitāte Latvijā strauji noveco, tāpēc piedāvāt medicīnas studentiem to apgūt modernajā Headline vidē Kasparam šķiet vērtīgi - pat ja pērn solītais LU finansiālais atbalsts nu kļuvis neiespējams. «Nav arī slikti, ja ārsts, kas gājis cauri privātprakses veidošanai, var studentiem pastāstīt, kas veicās un kas ne. Kā studenti mēs mēdzam par to fantazēt, bet patiesībā mums nav ne jausmas, ko tas nozīmē. Dakteri ir diezgan neaptēsti šajā ziņā, es tai skaitā. Labs ārsts vēl negarantē veiksmi uzņēmumam,» Kaspars smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?