Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valstu strīdi sagādā vilšanos

Saspringtas sarunas visas dienas garumā piektdien īsti nepalīdzēja pārvarēt ANO Kopenhāgenas klimata sanāksmes dalībnieku nesamierināmās domstarpības, tādēļ nav piepildījušās cerības, ka valstu vadītājiem izdosies vienoties par daudz aktīvāku cīņu pret globālo sasilšanu. Piektdien vakarā sanāksmes dalībniekiem tika piedāvāts dokumenta projekts, kas pārsvarā aprobežojās ar pavājinātu apņemšanos izmešu samazināšanā un svarīgāko jautājumu risināšanu atlika uz vēlāku laiku.

Bez jauna līguma

Kopenhāgenas sanāksmes mērķis bija izstrādāt jaunu līgumu, ar ko pēc 2012.gada aizstāt Kioto protokolu. Tas nepieciešams, lai ierobežotu globālo sasilšanu un nelabvēlīgās klimata pārmaiņas. Sarunas par līguma tekstu turpinājušās jau mēnešiem ilgi, taču nesaskaņas starp dažādām valstu grupām izrādījās pārāk lielas. Kopenhāgenas sanāksmes dalībniekiem nācās pēdējā brīdī mēģināt vienoties par vismaz kaut kādu kompromisa deklarāciju, atliekot līguma izstrādāšanu uz vēlāku laiku. Sanāksmes laikā vēl izskanēja priekšlikums, ka jaunā līguma sagatavošanu vajadzētu pabeigt līdz 2010.gada decembrim, bet piektdien vakarā no Kopenhāgenas vienošanās projekta bija pazudis pat šis termiņš, ziņo Reuters.

Lielākais šķērslis konkrētu lēmumu pieņemšanai bija nesaskaņas starp ASV un Ķīnu, kas ir lielākās pasaules klimata piesārņotājas. Abas lielvalstis kopā ir atbildīgas par 40% atmosfēras piesārņojuma, kas pastiprina siltumnīcas efektu un veicina globālo sasilšanu. ASV un Ķīna nevēlas piekrist būtiskiem ierobežojumiem, jo raizējas, ka tas apgrūtinātu ekonomikas attīstību.

«Pasaules lielvalstis Ķīna un ASV nav spējīgas vienoties, tādēļ visas pārējās valstis ir spiestas gaidīt, ar ko beigsies to sarunas,» Dienai stāstīja Latvijas premjera ārlietu padomniece Solveiga Silkalna. Eiropas Savienības valstis izstrādājušas vienotu nostāju, bet nav spējušas panākt piekāpšanos no ASV un Ķīnas. Piemēram, ķīnieši ir skeptiski noskaņoti pret starptautisko kaitīgo gāzu emisijas kontroli, jo šāda kontrole ierobežotu Ķīnas suverenitāti.

Tukša retorika

Nabadzīgās valstis žēlojas, ka sanāksmes laikā tās atstumtas no lēmumu pieņemšanas procesa. Bagātās valstis gan sola jaunattīstības valstīm līdz 100 miljardiem dolāru gadā, lai palīdzētu piemēroties klimata pārmaiņām, taču citos jautājumos nabadzīgo valstu argumenti nav ņemti vērā. Piemēram, bagāto valstu piedāvātais dokumenta projekts paredzēja, ka pasaules gaisa temperatūra nedrīkst palielināties vairāk kā par diviem grādiem, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu. Trūcīgās valstis uzskata, ka pieaugums nedrīkst pārsniegt 1,5 grādus pēc Celsija, citādi dažas salu valstiņas varētu applūst, pazūdot no kartes. Zinātnieki brīdina, ka globālā sasilšana izraisīs jūras līmeņa paaugstināšanos un daudzu piekrastes teritoriju applūšanu.

«Neierobežotas klimata pārmaiņas radītu nepieņemamu risku mūsu drošībai, ekonomikai un mūsu planētai,» Kopenhāgenas sanāksmē pavēstīja ASV prezidents Baraks Obama. Vides aizstāvji viņu apsūdzēja tukšā retorikā, jo ASV neplāno būtiski samazināt kaitīgo gāzu emisiju. ASV piedāvātais samazinājums ir tikai 3-4%, salīdzinot ar 1990.gada līmeni. ES valstis piedāvā samazinājumu vismaz par 20%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?