Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Veiksmi, atstājot ligzdas!

DAGDA. Lustējāmies līdz rītam

Aizvadītā nedēļa beidzās grandiozi! Viss novads svinēja 12. klašu izlaidumu. Mums viņu nav daudz, tāpēc Dagdā svētki ir īpaši skaļi. Lustējās līdz rītam. Man pat radās doma, ka saulgriežu grāmatā vajadzētu ierakstīt pāris jaunu ticējumu. Piemēram, ja 12. klašu izlaidumā labi izdancosies, tad Līgo vakarā atradīsi papardes ziedu (gribu piebilst, ka jau daudzus gadus manis piefiksētās sakarības par izlaidumu un Līgo nemainās). Un vēl - visus gaidām Dagdas novadā Līgo svētku svinēšanā, kas notiks katrā novada pagastā. Īpaši populāras ir teātra izrādes Andrupenes brīvdabas muzejā - katru gadu tur var noskatīties jaunu lugu, pēc tam dedzināt ugunskuru un izpriecāties viszaļākajā zaļumballē visā Latgalē! Svinēsim Līgo svētkus Latgales sirdī!

Daiga Krilova, Dagdas vidusskola

KRĀSLAVA. Cerams, atgriezīsies

Tāpat kā visā Latvijā, arī Krāslavā bija izlaidumu laiks - visi uztraucās, gatavojās, priecājās. Devītklasnieki pārsvarā palika savā pilsētā, bet divpadsmitajiem priekšā lielais lēmums: ko darīt tālāk? Kā nesen dzirdēju, Aglonā no 18 absolventiem tikai četri paliks dzīvot Latvijā... Tad jau mūsu pilsētā situācija nav tik slikta! Vairāk nekā puse 12. klases beidzēju plāno palikt dzimtenē un augstāko izglītību iegūt šeit. Savukārt aizbraucēji kā savas pārcelšanās galamērķi visbiežāk min Dāniju, Angliju un Skotiju, jo tur iegūtā izglītība esot pasaulē konkurētspējīgāka. Strādātgribētāju gan ir diezgan maz, jo kurš gan, tikko dabūjis iespēju studēt, vēlas doties uz Īrijas šampinjonu fabrikām vai Vācijas zemeņu laukiem?

Lai arī kādu dzīves ceļu izvēlēsies, cerams, kādreiz viņi atgriezīsies mājās un palīdzēs valstij izkāpt no bedres, strādājot un dzīvojot Latvijai.

Evelīna Puzo, Krāslavas Valsts ģimnāzija

TALSI. Neesam ierūsējuši

Mēs aizvadītajā nedēļā varējām kārtīgi pārbaudīt savu atjautību un fizisko formu, piedaloties biedrības Homo ecos konkursa Daba - piedzīvojums - daba veloorientēšanās pasākumā, ko rīkoja Talsu komanda.

Vienkārša mājasdarba izpildīšanas vietā pasākums tika sagatavots kā īsts «skrējiens pēc miljona», kurā jāpadomā, vai tikai muskuļi nav sākuši ierūsēt un domājamais aparāts devies atvaļinājumā. Talsu deviņi pakalni, tuvākas un tālākas pilsētas vietas, āķīgi uzdevumi par vidi - kopā 15 kontrolpunktu, bet pēc skrējiena - balvas un pikniks, pateicoties sponsoriem Coca-cola un Fazer maiznīca. Mūsējiem ir ne tikai lieli vēderi, bet arī plaša sirds - ēdiena bija tik daudz, ka paplātes ar maizītēm un daļu dzērienu jaunieši kopīgi uzdāvināja Talsu Krīžu centram.

Sabīne Krūkle, Talsu Kristīgā vidusskola

KULDĪGA. Neiekrīti bedrē!

Sveiciens! Šonedēļ manu uzmanību pievērsa darbība, kas jau ilgāku laiku ir apgrūtinājums un reizē pakalpojums pilsētas iedzīvotājiem - ielu remonts. Pastaigājot pa Kuldīgu, ik pa brīdim attopies blakus uzraktai smilšu kaudzei, dzirdi traktora rūkoņu, bet ar skatienu vai kādu frāzi tevi sveicina strādnieki. Ir jautri! Īpaši tad, ja izrādās, ka tev priekšā paliela bedre, kurai kaut kādā veidā jātiek pāri. Kā pastāstīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, ielu remonti pilsētā turpmāk risināsies vēl plašākos apmēros. Mums atliek tikai gaidīt gala rezultātu un cerēt, ka šī gaidīšana būs bijusi tā vērta!

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskola

BALVI. Cirks! Cirks!

Par spīti visām būšanām un nebūšanām, Balvos, tāpat kā citus gadus, arī šovasar ieradies cirks. Jāteic, tas gan nav tāds, kādu to atceros no četru piecu gadu vecuma. Toreiz tas likās kā brīnums - zirgi, klauni, gaisa akrobāti, žonglieri un pat īsti ziloņi! Ehh… Bet laiki mainās un cirks arī. Šoreiz ziloņus aizstāj dresēti kaķi un suņi. Toties tāpat kā senāk savas prasmes demonstrē faķīri. Bērniem par to neizsakāms prieks, bet es tomēr nolēmu saglabāt savas atmiņas par cirku un līksmību vēroju pa gabalu.

Kristīne Antonova, Balvu Valsts ģimnāzija

DOBELE. Saules mirkļi fotogrāfijās

Atzīšos, uz Dobeles Novadpētniecības muzeju devos, lai aplūkotu Dobeles Mākslas skolas absolventu diplomdarbu izstādi, jo pa ausu galam biju dzirdējis, ka tādai tur jābūt. Kļūdījos, taču novadpētniecības muzejā paralēli pastāvīgajai ekspozīcijai varēju aplūkot Viļņa Rasiņa Darbu izlasi. Pie reizes apskatīju arī nemainīgos eksponātus par Dobeles un tās novada attīstību, sākot ar aizvēsturi un beidzot ar XX gs. pirmo pusi. Pastāvīgā muzeja ekspozīcija gluži vai saplūda ar mainīgo fotoizstādi, veidojot tādu kā turpinājumu - ieskatu mūsdienās. Bildēs nav tikai Dobele, ir redzamas arī ārzemes un mūsu pašu Jūrmala. Dienā, kad apmeklēju izstādi, lija, laikam tāpēc uzreiz ievēroja fotoattēlus, kuros redzami saules pielieti mirkļi. Pēc tam nedaudz kremta, ka neredzēju jauno mākslinieku veikumu, taču tas lai paliek, būs iemesls aiziet uz muzeju vēlreiz.

Jānis Skrebels, Dobeles Valsts ģimnāzija

SALACGRĪVA. Vismazākā jātniece

Salacgrīvas novada Lāņos, Rožkalnos jau trešo gadu pēc kārtas notika zirgu sacensības Salacgrīvas kauss, kurās ar zirgiem sabrauca no visas Latvijas. Sākumā jātnieki gāja parādē, kurā katrs parādīja savu zirgu. Sacensībās piedalījās gan lieli zirgi, gan mazi poniji. Arī paši jātnieki bija dažāda vecuma, taču vispārsteidzošākā šķita pati mazākā dalībniece, kura bija tikai divus gadus veca un kopā ar mammu un treneri braši startēja sacensībās.

Laine Karlsone, Salacgrīvas vidusskola

LĪGATNE. Palīdzējām gulbjiem

Līgatnes pilsētas gulbju pāris beidzot sagaidīja savus mazos gulbēnus. Tā kā iepriekšējos gados gulbjiem nebija izdevies izperēt mazos, šogad Līgatnes novada vides zinību pulciņš nolēma rīkoties, lai palīdzētu. Tā nu mēs kopā ar pulciņa vadītāju Andu Andrušaiti sazinājāmies ar gulbju speciālistu Dmitriju Boiko. Viņš ieteica informēt cilvēkus un nodrošināt, lai gulbjiem neviens nevar piekļūt tuvāk par 15 metriem. Tieši pirms Pūtēju orķestru svētkiem izlikām informējošas afišas, lai cilvēki zina, kāpēc konkrētajā laika posmā gulbju tēviņš ir dusmīgs un kāpēc nevajadzētu trokšņot gulbju mātes tuvumā.

Kad uzzinājām par gulbēnu piedzimšanu, bijām ļoti priecīgi - esam kaut ko darījuši, lai sekmētu šī brīnuma tapšanu. Ceram, ka mazajiem gulbīšiem neviens sliktu nenodarīs. Tas gan vairāk attiecas uz tūristiem, jo līgatnieši jau zina, ka gulbjus traucēt nedrīkst. Šie pieci mazie brīnumi tagad ir Līgatnes lepnums!

Monta Skrastiņa, Līgatnes novada vidusskola

LIEPĀJA. Atceramies Grodumu

Liepājā notika mūžībā aizgājušā līva Jāņa Groduma atceres pasākums. Pasākumā sajūtas bija fantastiskas, atmosfēra tika radīta tāda, lai cilvēki nejustos skumji. Priecājāmies, dejojām un dziedājām līdzi. Koncerta noslēgumā Ainars Virga kārtējo reizi pierādīja, ka Līvi tiešām mūžam dzīvi.

Anete Jaunzeme, Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?