Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vēl jāpārliecina aizdevēji

Galvenie lēmumi nākamā gada budžeta veidošanā pieņemti - starptautiskajiem aizdevējiem solītais 500 miljonu latu kopējais ietaupījums tiks panākts, par 225 miljoniem samazinot izdevumus, 100 miljonus ieņemot no papildu nodokļiem un atlikušos 175 iegūstot uz šī gada ietaupījumu rēķina. Priekšā vēl trīs nedēļas tehniska darba, lai sagatavotu budžetu, un uzdevums pārliecināt aizdevējus, ka kopējā 500 miljonu ietaupījumā drīkst ņemt vērā arī šogad ietaupītos 175 miljonus.

Eiropas Savienības prezidējošās valsts Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs svētdien paziņoja, ka Latvijai ir jāpilda solījums nākamgad samazināt budžeta izdevumus par 500 miljoniem latu, ziņo LETA. «Starptautiskās sabiedrības pacietība pret latviešiem ir ierobežota, tāpēc viņiem ir jārīkojas ļoti, ļoti atbildīgi,» sacīja A.Borgs.

Izmaiņas nodokļos

Sestdien valdība ieviesa skaidrību, no kurienes tiks gūti līdz tam iztrūkstošie 53 miljoni latu. Šāds caurums budžetā radās tāpēc, ka valdība iepriekš vienojās sociālo budžetu apcirpt nevis par 93 miljoniem, kā iepriekš paredzēts, bet tikai par 40 miljoniem, pasargājot no samazināšanas pensijas.

Lielākā loma cauruma lāpīšanā būs zemes nodokļa likmes paaugstināšanai no 1 uz 1,5%, kas iepriekš netika ierēķināta papildu nodokļu ieņēmumos. Ienākums no tā - 13 miljoni latu. 12,9 miljonus nākamā gada budžetā ienesīs tas, ka ar ienākuma un sociālo nodokli turpmāk apliks uzņēmumu automašīnas. Argumentējot lēmumu ar to, ka uzņēmumu auto darbinieki bieži izmanto privātiem mērķiem, gūstot papildu labumu sev, valdība lēma, ka turpmāk par katru uzņēmuma auto mēnesī būs jāsamaksā ienākuma un sociālais nodoklis no 50 latiem. Šo summu valdība pieņēma kā auto izmantošanas nosacīto vērtību. Nākamais lielākais pienesums - 11,4 miljoni - gaidāms, samazinot limitu, kādā darba devējs drīkst savu darbinieku apdāvināt, nemaksājot nodokļus. Iepriekš uzņēmums saviem darbiniekiem bez nodokļiem varēja pasniegt dāvanas 180 latu apmērā, nākamgad tie būs tikai 90 lati, kam budžetā jāienes papildu 11,4 miljoni. Attiecinot 10% kapitāla pieauguma nodokli jau uz 2010.gadā izmaksājamām dividendēm, plānots papildus iekasēt 7,2 miljonus latu.

Iecerēts arī no trim uz 12 mēnešiem pagarināt attaisnoto izdevumu atmaksu. Tas saistīts gan ar to, ka VID netiek galā ar to trijos mēnešos, gan ar to, ka tas ļaus nākamgad budžetā paturēt astoņus miljonus latu. Šis lēmums nozīmē, ka attaisnotos izdevumus atmaksās ilgākā laika periodā nekā līdz šim. Papildu 600 tūkstošus latu dos lielāka akcīzes nodokļa likme vīnam (vidēji 30 santīmu par pudeli). Iecerēts arī ienākuma nodokli ieturēt no azartspēļu laimestiem līdz 500 latiem jau to izmaksas brīdī.

LB maksās vairāk

Kārtējā iecere budžeta veidošanas procesā iegūt lielāku kontroli pār Latvijas Banku (LB) gan beigusies bez panākumiem. Tautas partija piektdien rosināja palielināt LB maksājumu valsts budžetā, taču lēmums netika pieņemts, jo izrādījās, ka LB pārskaitījums valsts budžetā ievērojami pieaugs tāpat. Pirmkārt, tās peļņa šogad izrādījusies lielāka, nekā plānots, un, otrkārt, Saeimai atlicis vēl pēdējā lasījumā apstiprināt grozījumus Latvijas Bankas likumā, kas tās atskaitījumus valsts budžetā palielina no 30% uz 65%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?