Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vēl viens latvietis apelsīnu gūstā

«Nopelni tu tikai tik, lai nenosprāgtu badā. [..] Ja algu izmaksā tikai pēc mēneša vai pusotra, cilvēkiem, lai paēstu, nākas iet pa veikaliem un zagt. Diemžēl. Un tad par latviešiem spāņi sāk runāt ar nicinājumu, nievām,» šādi apelsīnu lasīšanas ainu Spānijā iezīmē Latvijas iedzīvotājs 29 gadus vecs vīrietis, kurš pats uz saulaino zemi devies pērn septembrī un tagad ir nelaimīgs.

Lai brīdinātu citus tautiešus, kuri vēlas braukt uz Spāniju un pelnīt naudu apelsīnu un mandarīnu plantācijās, Andris (vārds mainīts) saka: «Lai cilvēki Latvijā atver acis un nebrauc šurp.» Viņš vēlējās palikt anonīms, bilstot: «Kādu laiciņu vēl mēģināšu te nodzīvot.»

Diena jau rakstīja par kādu mandarīnu lasītāju Ēriku Mecgeru, kurš atgriezās Latvijā ne vien neko nenopelnījis, bet arī iedzīvojies parādos. Solītie 700-800 eiro mēnesī izrādījies nepiepildāms sapnis. Tas sabruka, saskaroties ar mafijai līdzīgu organizāciju, kas vervēja strādniekus, tos izmantoja līdz spēku izsīkumam (vai tieši pretēji - nenodarbināja) un par darbu nemaksāja, kā solīts, turklāt vēl atvilka no iedomātās «algas» lielas summas it kā par dzīvošanu un transportu. Kādam alga bijusi pat mīnus četri eiro pēc visiem atvilkumiem. Ē.Mecgers toreiz norādīja, ka panākt kaut kādu taisnību bez labām spāņu valodas zināšanām neesot iespējams. Taču viņa lielākais sašutums bija nevis par spāņiem, bet gan par latviešiem, ar kuru starpniecību viņš Spānijā nonāca.

Arī Andra stāstā kā darbā iekārtotāji figurē tie paši latvieši, par kuriem bija sašutis Ē. Mecgers, - «Laila, Marika un Inga», kas saistīti ar kādu SIA Labākās reklāmas idejas. Kā norāda Andris, pēc strādnieku novērojuma, pašu darbā iekārtotāju dzīve Spānijas citrusu plantācijās nemaz neesot peļama, tiem ir gan nauda, gan iztikšana. Andris stāsta, ka SIA nekur papīros nefigurē kā darbā iekārtotājs, to pašu (ka nav licences darbā iekārtošanai) saka arī Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūra. Vienkārši «labie ļaudis» Laila, Marika un Inga ar mikroautobusiem «palīdz» nokļūt Spānijas citrusu plantācijā, prasot par to tikai 200-220 latu plus 150 eiro par darba atļaujas nokārtošanu, norāda Andris. Tiesa, atļauja gan maksā tikai 10 eiro. «Te vēl ir jāpiemaksā, lai izdzīvotu,» situāciju raksturo cietušais. Lielākais, ko varot nopelnīt pastāvošajā kārtībā, esot simt divsimt eiro uz rokas, kas, protams, aiziet ikdienas patēriņa precēs. Turklāt, kā uzsver Andris, strādnieki regulāri tiek apmuļķoti ar pārspīlētām gāzes un elektrības maksām. Pašlaik Spānijā viņam zināmi ap 40-50 bēdubrāļu no Latvijas, ar kuriem plecu pie pleca viņš ikdienā strādā. Trakākais, ko viņam nācies redzēt, ir grūtnieces lieliem vēderiem, lielākoties rumānietes un ukrainietes, kuras kāpj apelsīnu kokos ar 20 kilogramu ietilpīgu augļu tarbu pār plecu un algā saņem grašus.

Diena jau rakstīja, ka Latvijas vēstniecības Spānijā dati liecina - Spānijā patlaban reģistrēti apmēram 2300 Latvijas iedzīvotāju.

Vēstniecības pārstāve Kitija Kupse stāsta, ka daudzi vietējie uzņēmumi nodarbina lētākos ārzemniekus, kuri nezina ne spāņu valodu, ne valsts likumus, tāpēc ir viegli apkrāpjami.

Ārlietu ministrija jau vairākus gadus darba meklētājus ārzemēs aicina rūpīgi izpētīt darba līgumu pirms parakstīšanas, noskaidrot samaksas sistēmu un dzīvošanas izdevumus.

Viena no darbā iekārtotājām Laila Dienai norādīja, ka īpaši ar darbā iekārtošanu nenodarbojas, tikai mazliet palīdzot, savukārt tie, kuri sūdzas par darbu un algu, lielākoties esot sliņķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?