Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

VID gaida tīrīšanas

Finanšu ministra Einara Repšes (JL) un ar viņa rīkojumu no pienākumu pildīšanas atstādinātā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna konflikts pirmdien atkal nokļūs valdības redzeslokā, jo Ministru kabinetam ar otro piegājienu jāieceļ VID vadītāja pienākumu izpildītājs. Piektdien koalīcijas partneru iebildumu dēļ šis jautājums tika atlikts, jo valdība vēlējās dot vārdu arī Dz.Jakānam. Šonedēļ E.Repše iecerējis nomainīt visus vadošos VID darbiniekus, kurus iepriekš amatā iecēla atstādinātais VID šefs.

Sistēma iesakņojusies

E.Repše Dienai teica, ka viens no galvenajiem Dz.Jakāna atstādināšanas iemesliem bijis tas, ka, saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem VID struktūrās, iestādes vadība reaģējusi neadekvāti un novēloti. E.Repše no prokuratūras un KNAB esot saņēmis satraucošus signālus, kas radīja nopietnas bažas, ka ar reputāciju atsevišķiem VID vadošajiem darbiniekiem, iespējams, «viss nav kristālskaidrā kārtībā». «Man ir oficiāla KNAB vadītāja Normunda Vilnīša vēstule, kurā viņš norāda, ka bieži vien gadījumos, kad KNAB «pie rokas» noķer VID inspektorus vai kādus citus darbiniekus saistībā ar koruptīvām darbībām, ne vienmēr ir tūlītēja adekvāta reakcija no VID augstāko amatpersonu puses. Atsevišķi fakti varētu pat norādīt uz zināmu VID pretdarbību likumīgajām KNAB darbībām korupcijas apkarošanā,» - tā E. Repše. N.Vilnītis arī norāda uz aizdomām, ka VID vēršas pret KNAB darbiniekiem, ierosinot pret viņiem nepamatotus vai vāji pamatotus kriminālprocesus un kādas citas ar nodokļu uzrēķiniem saistītas darbības. Pēc finanšu ministra teiktā, runa nav par vienu vai diviem gadījumiem, bet gan «zināmu sistēmu», kura, izskatās, VID ir pamatīgi iesakņojusies.

Savukārt LR Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurore Rudīte Āboliņa šā gada 20.jūlijā E.Repšem adresētajā vēstulē raksta: «[VID Finanšu policijas pārvaldes un Muitas kriminālpārvaldes darba] pārbaudē konstatēta arī vāja VID FPP Iekšējās drošības daļas operatīvās darbības rezultativitāte. Atsevišķos gadījumos informācija par VID amatpersonu koruptīvām darbībām pārbaudīta nesamērīgi ilgi, kas ļauj šīm amatpersonām turpināt noziedzīgus darījumus. Piemēram, vienā no operatīvās uzskaites lietām konstatēts, ka informācija par VID amatpersonas iespējamo kukuļņemšanu saņemta 2004.gadā, atkārtoti 2007.gadā, bet pārbaude uzsākta tikai 2008.gadā.»

«Feodāla impērija»

«VID vadībā ir vajadzīgas būtiskas reformas. Šā dienesta vadītājs pilnīgi destruktīvā kārtā faktiski traucē organizācijas darbu, atsakās pildīt ministra likumīgus rīkojumus un, šķiet, ir iedomājies, ka VID ir feodāla impērija pati par sevi,» skarbs ir E.Repše.

Dz.Jakāns Dienai savukārt pauda, ka E.Repšes paziņojumus uzskata par «mērķtiecīgu apmelošanas kampaņu»: «Pret mani ierosināja lietu par to, ka es iecēlu darbā 12 struktūrvienību vadītājus, kas tika darīts saskaņā ar valstī pastāvošo likumdošanu. Vienīgie amati, kuros pirms iecelšanas man kandidāti ir jāsaskaņo ar finanšu ministru, ir VID ģenerāldirektora vietnieki, taču nevienu no tiem es neesmu iecēlis. Savukārt visiem pārējiem E.Repšes pēdējo dienu paziņojumiem ar šo lietu nav nekāda sakara un faktiski tie ir meli.»

Neoficiāli Dienai zināms, ka 10 VID amatpersonām uzrādītas apsūdzības korupcijā vai kontrabandā, taču šie darbinieki joprojām pilda līdzšinējos darba pienākumus vai arī pārcelti uz citu posteni. Dz.Jakāns atzina, ka aptuveni pirms diviem gadiem šāds skaits cilvēku aizturēti Latgales muitā. Procesa virzītājs pieprasījis daļu personu pārcelt citā amatā, tas arī ticis izpildīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?