Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vientuļi cīņā ar nedrošību

Viens no bīstamākajiem faktoriem, kas grauj Latvijas iedzīvotāju veselību, ir stress, turklāt stresa cēloņi nav viegli novēršami, jo sakņojas šolaiku dzīvesveidā un Latvijā pastāvošajās sociālekonomiskajās problēmās. Šāda atziņa izskanēja laikraksta Diena organizētajā diskusijā, kas bija veltīta veselības aprūpei un profilaksei. Diskusijā piedalījās Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības fakultātes dekāne Anita Villeruša, Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš un Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Roberts Ķīlis uzsvēra, ka dzīve pilsētā daudziem cilvēkiem rada spriedzi, jo cilvēki spiesti, piemēram, sistemātiski komunicēt un sadarboties ar sev nesimpātiskiem cilvēkiem. Pozitīvs aspekts gan ir tas, ka cilvēki kolektīvi arī stresu pārvar, kopīgi skatās sporta sacensības un jūt līdzi Latvijas komandai, jūtas vienoti, dziedot Dziesmu svētkos. Tomēr urbanizētās vides iedzīvotajiem, lai atbrīvotos no stresa, savā darba kārtībā būtu jāietver atpūta brīvā dabā.

«Nevar visu atbildību par stresa pārvarēšanu uzvelt tikai pašam indivīdam, atstājot vienatnē ar cīņu pret spriedzi. Darba devējam arī jāpalīdz, nodrošinot apstākļus, kas mazina spriedzi darba vidē. Arī valstiskā mērogā ir cilvēkiem jāpalīdz, piemēram, vairākās valstīs tiek apsvērta iespēja depresiju ārstēt par valsts budžeta līdzekļiem un cilvēkiem, kurus piemeklējusi depresija, piešķirt īpašu atvaļinājumu,» norādīja R. Ķīlis.

Cilvēki Latvijā patlaban izjūt ilgstošu nedrošību un bailes, ka nespēs atrisināt ikdienas problēmas. «Latvieši ir vienpatņi. Vairākās citās valstīs cilvēki, kuri cīnās ar stresu un depresiju, paši organizē atbalsta grupas. Arī Latvijā vajadzētu plašsaziņas līdzekļos popularizēt iespēju veidot šādas atbalsta grupas, kā arī aicināt iesaistīties nevalstiskās organizācijas,» uzskata Anita Villeruša.

Garīgās veselības joma Latvijā ir problemātiska, atzina Rinalds Muciņš, smagākā problēma ir augstais pašnāvību skaits, Latvija ir viena no pasaules rekordistēm (2008. gadā - 527 pašnāvības, 2009. gadā - 510 pašnāvību (dati: LETA), 2010. gadā - 435 pašnāvības (pēc plašsaziņas līdzekļu sniegtās informācijas )).

«Sakārtotai videi ir ļoti liela nozīme preventīvā depresijas novēršanā, piemēram, pirms kāda laika vienā no Latvijas pilsētām atvēra jaunu slimnīcu -cilvēkiem, kuri tur strādāja, pieauga entuziasms, un viņi ļoti labprāt uzturējās jaunajās darba telpās, nesteidzoties mājās,» norādīja R. Muciņš.

Pēc gadiem desmit Latvijā darba devēji labāk izpratīs nepieciešamību rūpēties par strādājošo veselību, ne tikai veicot veselības apdrošināšanu, bet daudzpusīgi īstenojot dažādus profilakses un veselīgu dzīvesveidu veicinošus pasākumus, jo, kā pieļāva R. Ķīlis, būs palielinājusies darba devēju izpratne par to, ka veseli, dzīvespriecīgi darbinieki ir ļoti liela vērtība.

Eksperti norāda, ka stresu veicina aizvien lielāka moderno tehnoloģiju izplatība. R. Ķīlis uzsvēra - cilvēkiem būtu jāsaprot, ka vajag atpūsties arī no tehnoloģijām. «Mūsu valsts iedzīvotāju ieradumu pētījumi rāda, ka tipisks latvietis pēc darba steidzas mājās, brīvdienās vidēji piecas stundas skatās TV, bet ar saviem bērniem sarunājas vidēji 40 minūtes nedēļā,» norādīja sociālantropologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?