Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vīns atvaļinājumam

Pirms slejas radīšanas pārlapoju vecus garadarbus un konstatēju interesantu faktu - arī pērn un aizpērn šajā viskarstākajā laikā kā spirdzinājumu piedāvāju Pinot grigio, bet gaļēdāji saņēma slavas dziesmu kārtīgam sarkanvīnam. Tradīcijas jāturpina.

Lenotti Pinot grigio delle Venezie 2010. Vīns no Pinot grigio ogas ir dzēriens, kura esme ir izskaidrojama tikai ar faktu, ka Itālija jau nu reiz ir tā vieta, kur iedzīvotāji zina, ko nozīmē vārds «karstums». Maija svelme un sinoptiķu solītā turpmākā karstā vasara ir pietiekams iemesls, lai pievērstu uzmanību šai vīnogai.

Varētu domāt, ka savārsmot pāris rindkopu par godīgu, kvalitatīvu komercklases vīnu ir vienkārši. Ha! Protams, var pārrakstīt mācību grāmatas un citas publikācijas, kurās šie vīni ir pieminēti dažās skopās rindiņās ar atsvaidzinoši enerģisku zaļu ābolu un citrusu smaržu. Un taisnība vien būs. Papildināsim pušķi ar rabarberu skābumu uz mēles un ļoti vieglu mandeļu sajūtu pēcgaršā, un apraksts gatavs. Šīsdienas varonis ir patīkams pārsteigums tieši ar paredzamību - pļavu ziediem smaržā un apbrīnojamu atspirdzinājumu garšā. Lai sagādātu baudījumu, reizēm pietiek ar labi padarītu darbu - pagatavot godīgu, tīru un vasarīgu vīnu. Lietojamība? Tieši šādas es iedomājos sava ideālā atvaļinājuma pirmās stundas - kādas kafejnīcas terasi, saulessargu, ērtu krēslu un glāzi (vai divas) labi atdzesēta Pinot grigio. Ja sakārojas pieēdiena, ieteikšu aprobežoties ar maigu vistas fileju vai kādu no jūras nākušu ēdienu.

Coto de Imaz Reserva 2004. Klasika. Vīns, kura nosaukums Latvijā kā sinonīms kvalitatīvam spāņu vīnam tika lietots jau pagājušajā gadsimtā. 2004. gada izlaidums ir aromātisks, ar vieglu ādas un dūmu smaržu. Vīns, kurš paģērē pacietīgu dzērēju. Ja mēģināsiet rast baudījumu tikko atvērtā pudelē, visticamāk, jūs gaida vilšanās - vīns šķitīs robusts un stīvs. Ja runājam līdzībās, aromāti un garšas veido stereotipisku džeimsbondiski vīrišķīga vīna profilu - paskarbi, bet ne rupji tanīni ar aronijas un ķiršu skābumu veido stabilu rumpi, kam pievienojot vaniļas, ādas jakas un cigāru smaržas iegūstam jaunas sievietes sapni - stipru, pašpārliecinātu un nobriedušu džentlmeni pašā spēku pilnbriedā. Nu, vismaz man tā liekas, ka sievietes par kaut ko tādu sapņo. Jāatzīst, ka šī vīna dzērāji vairumā tomēr būs vīri. Tieši viņiem patiks paskābais robustums un spēcīgā ozolkoka ietekme, aiz kuras slēpjas dažādu sarkanu ogu un augļu aromāti un garšas. Arī ēdieni, kurus gribu ieteikt pie Coto de Imaz, ir šķietami tradicionāli vīrišķīgi - liellopa steiks, ribiņas, medījums, vītināts šķiņķis vai pīles confit; nekādas knakstīšanās ap sieriņiem vai salātiņiem.

Vīns ir dzerams jau šodien, tūlīt, bet spēkpilnie tanīni liek domāt, ka vīnam pietiks spēka vismaz gadiem trijiem.

Ja man pietiktu pacietības un rakstura stingrības, visprātīgāk būtu iegādāt kādu nelielu daudzumu šī dzēriena un ļaut tam padzīvoties pagrabā. Reizi pusgadā atkorķēt pa pudelei un ļauties atklājumiem un baudai, sekojot, kā vīns mainās, attīstās un kļūst arvien interesantāks. Bet rakstura jau nav...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?