Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Žannas vietā - jūs pats

Aktierim Ģirtam Ķesterim jaunā teātra sezona atnesusi dažas sirdij tīkamas sentences. «Sirdij tīkamas» skan sentimentāli nejēdzīgi, cilvēkiem vajadzētu mazāk domāt šāda veida klišejās, teiktu viņš pats. Taču fakts paliek fakts: izrāde Mazie laulību noziegumi, kas pirmizrādi piedzīvos 16.septembrī Dailes teātrī, kā arī Žanna d'Arka uz sārta - muzikālā izrāde šovakar Sv.Pētera baznīcā - aktierim radījusi zināmas pārdomas.

«Saprāts mums liek mīlēt tieši tik ilgi, cik tas ir patīkami,» viņš gardēža intonācijā citē Laulību noziegumus. Kas pēc tam? Brīvība. Kad viss beidzas, vienkārši šķiramies! Tas ir mīlestības racionālisms, uzskata aktieris.

Kāds tam sakars ar visnotaļ nopietno franču komponista Artūra Onegera muzikāli dramatisko oratoriju par Žannu d'Arku, kurā Ģ.Ķesterim uzticēta brāļa Dominika loma? Vistiešākais! Arī varoņstāstos nepieciešams racionālisms. Kaut vai tāpēc, lai pēcāk pašam varonim (ne tikai Žannai, bet katram no mums) būtu skaidrs, kā dzīvot tālāk. Ko darīt ar sajūtu - varonis? Kāda tam jēga?

Jautājums par mūsu katra kā varoņa, vienlaikus arī ikdienas cilvēka identitāti ir ļoti būtisks. Lielāku vai mazāku varoņdarbu kaut reizi dzīvē paveic ikviens. «Nav svarīgi, ka izrāde ir par vēsturisku personību Žannu. Svarīgi, ka izrāde notiek šodienas Latvijā un skatītājiem vēlamies nodot kādu ideju ar mūzikas un mīlestības mistērijas palīdzību,» saka Ģ. Ķesteris.

Mistērija ir tuvākais nosaukums, kas raksturo šo izrādi, aktieris uzskata. Kopā ar viņu skatītājus uzrunās aktrise Rēzija Kalniņa (Žannas d'Arkas lomā), operdziedātāja Kristīne Gailīte, Baiba Berķe, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, franču tenors Fabriss Dalī, kā arī Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas Doma skolas zēnu koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Māra Sirmā vadībā. Izrādes režisore ir Indra Roga. Šis iestudējums ir viens no centrālajiem 12.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla notikumiem.

«Viss, kas ar Žannu noticis, - nodevība, cēlās idejas degradācija - ir šobrīd ļoti aktuāli Latvijā. Baigi sāpīgi. Mēs taču arī likām savus varoņus uz pjedestāla Tautas frontes laikā... Kas ar mums visiem notika pēc tam?»

Žanna d'Arka, pēc aktiera domām, izvēlējās vienīgo pareizo ceļu: palikt dialogā ar Dievu, ne cilvēkiem, kuri viņu pievīla. «Jēgas mērogs mūsu dzīvei ir daudz lielāks, nekā iedomājamies. Vienīgais, uz ko var paļauties un kas nekad nepievils, ir Dievs,» uzsver aktieris. Pasaulē patlaban ļoti populāri ir nopietnās mūzikas uzvedumi, kuru tapšanā sadarbojas mūziķi un aktieri. Uz izrādi Ģ.Ķesteris aicina visus - gan racionālos, gan emocionālos prātus. «Patiks,» viņš ir pārliecināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mūzika

Artūrs Onegers
Žanna d'Arka uz sārta
Rīgas Sv.Pētera baznīcā
28.VIII plkst.19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā
Ls 10-15

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?