Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zināja, kā ir palikt bez mājām

«Pa šo ceļu brauciet lēnītiņām, es te savai mašīnai pārsitu disku, man gan tā bija piekrauta līdz augšai ar celtniecības materiāliem,» braucot pa līkumaino un gleznaino Ambeļu pagasta ceļu, brīdina Arnis Kargans. Vietā, kur jānogriežas, lai nokļūtu pie jaunuzceltās Stupeļu mājas, apstājāmies, neriskējot tālāk braukt pa dubļaino taku lauka vidū. Jaunā māja no tālienes mirdz saulaini zeltaina, savukārt otrā ceļa malā vēl melnē vagoniņš, kurā Stupeļu ģimene pēc postošā ugunsgrēka pavadīja vairākus mēnešus.

Šopavasar 1. aprīlī Daugavpils novada Ambeļu pagastā Latgalē ugunsgrēks pilnībā nopostīja Ingrīdas un Roberta Stupeļu saimniecību ar visu iedzīvi. Ugunsgrēks izcēlās elektrības vadu īssavienojuma dēļ, īsā brīdī pārvēršot pelnos dzīvojamo māju, kūti un šķūni un atstājot bez pajumtes lielu ģimeni - saimniekus ar četriem bērniem un mazmeitiņu. Ambeļu pagasta pārvalde cietušajiem atrada pagaidu dzīvesvietu - celtniecības vagoniņu, reģistrēja maksas ziedojumu tālruņa līniju, tomēr, kā atzīst ambelieši, vislielākais brīnums un dāvana bija gados jaunais uzņēmējs no Mālpils Arnis Kargans, kurš pats ieradās Ambeļos un piedāvāja bez atlīdzības uzcelt jaunu māju postā nonākušajai ģimenei. Mājas saimnieks Roberts Stupelis samulsis atzīst, ka sākumā pat nav ticējis, ka šāda palīdzība no malas vispār būtu iespējama, jo līdz šim ģimenei ir klājies vairāk ļauni nekā labi.

Likteņa triecieni

R. Stupelis Ambeļos ienācis no Naujenes pagasta. Strādājis par dzelzceļnieku, apprecējies ar šejienieti Ingrīdu, cits pēc cita pasaulē nākuši seši bērni, četri dēli un divas meitas, taču kuplo ģimeni vajājušas visādas nelaimes, no kurām briesmīgākā traģēdija bija divu bērnu zaudējums, kad vienā dienā, peldoties karjerā, noslīka abi vecākie dēli, kas jau bija pabeiguši vidusskolu. Arī šā gada 1. aprīlis nācis kā murgs. «Bijām aizgājuši apkopt lopus, sieva kūtī slauca govis. Izgāju, pēkšņi redzu, dūmi! Sanita ar bērnu otrā mājas galā gulēja, sieva ieskrēja iekšā, bet tur jau dūmu pilns. Labi, ka vēl paspēja pamodināt. Izsitu logu, paspēju izraut atvilktni ar dokumentiem. Tā arī palikām, kā stāvējām.» Stupeļu vecākajam dēlam Ilmāram ir 22 gadi, jaunākajam dēlam Jānim 11, meita Daiga mācās Višķu profesionālajā vidusskolā. Bez darba ir gan abi vecāki, gan meita Sanita, kas audzina četrgadīgo Lāsmu, ģimene pārtiek no naudas par pārdoto pienu un platību maksājumiem. «Mēs jau pat nedomājām, ka varētu kāds palīdzēt. Savāda sajūta bija, kad Arnis atbrauca un pats piedāvāja palīdzību.»

Aizbrauc un iedvesmojas

Arnim doma doties uz vairāk nekā 250 km attālo Ambeļu pagastu radusies pavisam nejauši. «Vienu vakaru atbraucu mājās no darba, un sieva man stāsta, ka Degpunktā rādīts par ģimeni, kurai nodegusi māja, taču neviena celtniecības firma nav pieteikusies palīdzēt. Pagasta pārvaldnieks intervijā minējis, ka mājas uzbūvēšanai vajadzīgi 50 000 latu. Sapratu, ka šādu naudu viņiem neviens nesaziedos un nemaz tik daudz arī nav vajadzīgs. Nolēmu aizbraukt paskatīties.» Sākumā gribējis tikai palīdzēt ar padomu, taču kad iepazinies ar pagasta pārvaldnieku Guntaru Melni un parunājies ar nodegušās mājas saimniekiem, mālpilietis nolēmis ķerties pie darba pats un bez atlīdzības. «Kad uzzināju, kā viņiem vispār visu dzīvi ir gājis ļauni, gribējās šiem cilvēkiem likt noticēt, ka dzīvē ir arī kaut kas labs. Turklāt es redzēju, kā pagasta pārvaldnieks rūpējas par saviem cilvēkiem, - dabūja vagoniņu, meklēja transportu, finanses un visu pārējo, darīja arī to, kas viņam nemaz nebūtu jādara. Tas mani iedvesmoja.»

No Dieva žēlastības

Arnim ir tikai trīsdesmit četri gadi, taču aiz muguras jau krietna pieredze būvniecības jomā, kā arī smaga dzīves skola. Viņš ir gan būvuzraugs, gan būvdarbu vadītājs, būvējis privātmājas Latvijā un Krievijā, apmācījis jaunos celtniekus, uztur paša būvēto viesību namu Silarozes, ģimenē aug pusotru gadu vecs dēlēns. Arnis atzīstas, ka patlaban savu dzīvi ir puslīdz sakārtojis, tāpēc var palīdzēt arī citiem, jo zina, cik smagi ir tad, ja neviens nepasniedz roku. «Lai cik tas dīvaini izklausītos, es pats kādu laiku esmu bijis bez mājām, dzīvojis mašīnā, mežā. Nu, bija tā! Mani audzināja vecmāmiņa, māte dzīvoja atsevišķi, arī tēvam bija sava ģimene, bet es nekad neesmu bijis tāds, kas citiem kaut ko prasa un uzbāžas, man arī ir šausmīgi smags raksturs. Viss, kas man ir, tas ir tikai un vienīgi paša nopelns. Kad pabeidzu celtnieku skolu, tēvs, kas arī ir būvinženieris un būvuzraugs, mani izdzina cauri visam būvniecības procesam, sākot no melnā betona šķipelēšanas. Pateicoties tam, piecu gadu laikā es iemācījos pilnībā celt mājas nevis teorētiski, bet gan praktiski.»

Māja kopīgiem spēkiem

Stupeļu mājai, kas uzcelta Ingrīdas vecāku pussabrukušās saimniecības Zīlītes vietā, Arnis pats izveidoja gan projektu, gan dizainu. Vienstāva koka nams ar četrām istabām, ekonomisku apkuri, virtuvi, halli un vējtveri izmaksāja nedaudz vairāk par 17 000 latu. Visus darbus veica pats Arnis kopā ar Stupeļu vecāko dēlu Ilmāru, jo no atsaucīgu cilvēku saziedotajiem līdzekļiem divarpus tūkstoši latu aizgājuši nodokļos un palīgstrādnieku algošanai naudas nepieticis. Firma Sakret ziedoja krāsas un špakteles mājas iekšējai un ārējai apdarei, Seesam Latvija apmaksāja mājas apdrošināšanu, savukārt Aglonas uzņēmējs Artūrs Gražulis uzdāvināja lietotas mēbeles.

«Šī māja tapa kopīgiem spēkiem. Es neuzskatu, ka būtu kaut ko īpašu izdarījis, vienkārši atbraucu un strādāju būvniecībā, kas ir mana mīļākā lieta. Daudzi nesaprot, kā var strādāt par brīvu, bet to gandarījuma izjūtu, ka tu esi svešiem cilvēkiem kaut ko izdarījis, negaidot nekādu atlīdzību, nevar ne ar ko salīdzināt. Varbūt tā ir mana muļķīga vīzija, bet, ja mēs, katrs Latvijas iedzīvotājs, reizi mēnesī ziedotu latu kopējā fondā, iedomājieties, cik nelaimē nonākušiem cilvēkiem mēneša laikā varētu palīdzēt?» saka A. Kargans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?