Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

8. marts šogad gan Rīgas ielās, gan cietumā

Pirmo reizi kopš padomju laiku beigām Rīgas ielās parādījušies plakāti ar galvaspilsētas domes apsveikumu Starptautiskajā sieviešu dienā. Lai arī 8. martu svinēt nekad nav bijis liegts un rindas pie ziedu kioskiem šajā rītā bijušas vienmēr, tikai 2007. gadā to noteica par oficiāli atzīmējamu dienu. Uz akcijām sasparojušies vairāki lielveikali ne vien Rīgā, bet arī reģionos, notiks jaunu grāmatu atvēršanas svētki, taksometru pasažierēm sola dāvināt kosmētiku un pat Iļģuciema sieviešu, cietumā sola viesoties skaistumkopšanas speciālisti.

Pretēji iecerei

Astotais marts ir ļoti īpaši svētki, kurus ilgstoši neatzina valsts, bet svinēja iedzīvotāji neatkarīgi no etniskās piederības, norāda sociālantropoloģe Aivita Putniņa. Paradoksāli, bet to nozīme pie mums ir tieši pretēja Klāras Cetkinas mērķiem un tam, kā šo datumu atzīmē Rietumu valstīs. «Pie mums tie ir tradicionālo dzimumu lomu apliecināšanas svētki, arī darba kolektīvu svētki, kuros kolektīvā atzīst strādājošās sievietes dubulto slodzi un sieviete tiek novērtēta. Vīrieši nes puķi nevis konkrētai sievietei, bet sievietei vispār kā kategorijai, tikmēr sievietes dara to pašu, ko vienmēr, - smērē maizītes, griež kūkas un mazgā traukus. Tādējādi tiek svinēts tradicionālais lomu dalījums,» novērojusi A. Putniņa. P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību pētījumā konstatēts, ka 48% Latvijas iedzīvotāju plāno svinēt 8. martu, savukārt SIA E Group pasūtītajā pētījumā secināts, ka šos svētkus svin un dāvanas ar prieku saņem 63% sieviešu Latvijā.

Nebūs puķu kalnu

«Sieviešu diena ir svētki, kurus tradicionāli svin liels skaits iedzīvotāju,» Rīgas domes dāsnumu, plakātiem atvēlot vairāk nekā 3400 latu, komentē Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova. Viņa neapstiprināja pieņēmumu, ka Rīgā pie varas esošā kreiso spēku apvienība Saskaņas centrs (SC) izmanto iespēju plaši atzīmēt padomju laikā populāros svētkus tieši pagātnes nostalģijas dēļ. «Tie ir jauni svētki,» apgalvoja A. Kononova. Savukārt Rēzeknē, kur arī pie varas ir SC, plakātus nezīmēs, jo tam nav naudas, taču domes vīrieši savas kolēģes sveikšot kā katru gadu. «Oficiāli pašvaldības pasākumi rīkoti netiks, bet ir vairāki privāti projekti, kas kultūras namā ir pieteikti,» atzina Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (SC). Viņaprāt, 8.marts neesot padomju laika svētki, bet cieņas izrādīšana sievietēm un esot labi, ka tie legalizēti.

Saktas puķu tirdziņā pirmdienas rītu negaida ar īpašām ilūzijām. Katastrofāli sliktais puķu noiets Valentīna dienā, kurā pārdota aptuveni tikai trešdaļa no pērn notirgotā ziedu daudzuma, signalizē, ka īpaši lielus uzkrājumus pagrabos veidot ir riskanti. «Kas pirka piecas, tagad trīs, kas trīs - vienu, kas vienu - nepērk nemaz. Nāk jaunieši un runā - ko nu tās puķes, labāk šokolādi nopirksim,» savus novērojumus klāsta puķu tirgotāja Ināra, kura atceras arī padomju laikus, kad viņas vecāki audzējuši tulpes un veduši tirgot uz Vladivostoku. Pieprasījumu ļoti ietekmē ekonomiskā situācija. «Mana mamma brīnās, ka Rīgā vispār kāds vēl pērk puķes, jo laukos tās pērk tikai uz bērēm,» saka Ināra. Katra tirgotāja gan stāsta ko citu - vienai šķiet, ka pircēji labprātāk izvēlas vienu rozi, nevis trīs tulpes, cita pārliecināta, ka tieši tulpes 8. martā ir vispieprasītākās. Nopērkamas būs gan Latvijā audzētas, gan no Holandes un Polijas vestas tulpes, kas jau janvārī pasūtītas piegādātājiem. Padomju gadu sarkanās vairs nav modē, jo tās trīsreiz «novingrojot» - atveroties un aizveroties - un esot izmetamas, bet tagad pieprasītas ir tulpju šķirnes, kuru ziedi vāzē saglabājas pusotru nedēļu. Īpaši virs vidējās cenas (50-60 santīmiem) cena nekāpšot, sola tirgotājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?