Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Arī tu vari nosūtīt labās domas Latvijai

«Saules mūžu Latvijai! Miljoniem, miljoniem tūristu un labklājības Latvijai! Būt vienotiem Latvijā pārmaiņu laikā! Lai Latvijā cilvēki justos droši un labi! Lai Latvijai pietiek izturības un pacietības! Domāju, ka palikšu šeit uz visiem laikiem,» šie ir tikai daži no vairāk nekā 5400 vēlējumiem un pārdomām, kas raksturo Latvijas iedzīvotāju izjūtas valsts svētku gaidās.

Viņi savas domas uzticējuši interneta portālam _3darbi.lv._ Akcijas rīkotāji rosina nosūtīt novēlējumu Latvijai, aizdegt sveces vai pat ugunskurus un vienoti dziedāt valsts himnu. Idejas autori tic, ka arī ar tik salīdzinoši vienkāršiem paņēmieniem iespējams stiprināt tautas vienotību. Iesūtītie novēlējumi tiek kodēti un pārveidoti Lielvārdes jostas rakstu zīmēs, kas veido kopējo rakstu, kā arī konkrētais fragments nosūtīts novēlējuma autoram pa e-pastu. Labo domu spēks spēs rosināt cilvēkus paveikt daudz laba Latvijai, neprasot par to atlīdzību, uzskata akcijas rīkotāji.

Izplatās kā zibens

Galvenais ir nošķirt vārdu «Latvija» no politiskajām negācijām, saka viens no idejas autoriem uzņēmējs Mārtiņš Martinsons. Portāla idejas sākotnējā ideja radusies tieši viņam, vēlāk domubiedru grupai pievienojās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende, uzņēmējs Andris Dieviņš, Likteņdārza idejas autors Vilis Vītols un citi. «Sarunās pamazām veidojām formu, kādā veidā cilvēki var kaut ko dot cits citam un visi kopā Latvijai. Cilvēki var izvēlēties - darīt vai nedarīt. Vai nu sūdzamies, ka nekā nav, vai mainām domas un attieksmi,» norādīja A.Dieviņš, kam ir pieredze ar sabiedrību vienojošiem projektiem - viņš organizējis pateicības akciju Saulesziedi prezidentei, veidojot ziedu paklāju Siguldā par godu Vairai Vīķei-Freibergai. Ž.Jaunzeme-Grende idejas izplatību salīdzina ar zibeni: «Bērni sarakstās un rāda izveidotās zīmes cits citam. No pašvaldībām nāca ideja kurt ugunskurus 18.novembrī, lai pie tiem pulcētos un dziedātu valsts himnu. Galvenais, ka cilvēki dara to, kas pašiem patīk.» Ar valodu risinājumu uzņēmuma Skrivanek Baltic starpniecību labie vārdi Latvijai jau saņemti no Igaunijas, Vācijas, Bulgārijas, Čehijas, Polijas, un Lielvārdes jostā tiks ieausti arī laba vēlējumi svešvalodās. Portālā vēlējumus iespējams ierakstīt arī kirilicā.

Veidojot akciju, izmantotas jau iepriekš aprobētas idejas - 2000.gadā mākslinieks Modris Tenisons un datorspeciālists Armands Strazds izveidoja tehnoloģiju, ar kuru katrs cilvēks, ievadot savu vārdu, tika pie zīmes - Lielvārdes jostas fragmenta. Tagad šī ideja attīstīta tālāk, un elektroniski izveidotās jostas kopgarums jau pārsniedz 20 kilometru.

Būs turpinājums

Ideju par Lielvārdes jostas rakstiem paredzēts attīstīt arī citus gadus. Ja būs entuziasti, rakstu varētu izlikt ar svecēm, akmeņiem, ziediem, var apdrukāt kreklus. «Cilvēki ir aizmirsuši, ka vispirms ir jādod, lai dabūtu atpakaļ. Šobrīd svētku svinēšanā esam pieraduši patērēt - aiziet uz parādi vai salūtu, bet jārada pozitīvas tradīcijas, kur līdzdarboties pašiem,» uzskata M.Martinsons.

Iniciatīvas grupa, kas nav reģistrējusies kā organizācija, atteikusies no sponsoriem un nevēlas aktivitātēs iesaistīt politiķus. «Pirms diviem gadiem man piedāvāja veidot politisko partiju, un tad sāku pētīt, kā politiku veido. Nonācu pie atziņas - mani neinteresē vara, ko realizē politiķi, bet pārmaiņas, ko var izdarīt ar sabiedriskiem projektiem. Gribam teikt - negaidiet līderi, kuram ir ērti sekot. Būtiski ir iesaistīties, lai viss mainītos uz augšu,» stāsta Ž.Jaunzeme-Grende.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

18.novembra svinības Rīgā

Plkst.9.30 dievkalpojums Doma baznīcā

Plkst.11 ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa

Plkst.12.30 svinīga Rīgas domes sēde, kur pasniegs balvu Gada rīdzinieks 2009

Plkst.14 Bruņoto spēku parāde 11.novembra krastmalā. Piedalīsies 430 karavīru, zemessargu, robežsargu. Pretgaisa aizsardzības bataljons veiks 21 salūta jeb Nāciju zalvi.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā apskatāma Viļa Rīdzenieka unikālā lielformāta oriģinālfotogrāfija Latvijas Republikas proklamēšana 1918.gada 18.novembrī

Plkst.17.30 Valsts prezidenta rīkotais svētku koncerts Lielajā ģildē

Plkst.20 Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna pie Brīvības pieminekļa

Plkst.21 svētku uguņošana

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?