Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Burtnieks pret Burtnieku

Veci makšķernieki vienmēr ir mācījuši kādu elementāru, bet viegli aizmirstamu patiesību: ja esi iemetis vizuli, tas kārtīgi jāvelk līdz pat laivai, nevis pēc kādiem pavilktiem metriem jānospriež, ka šajā metienā nekā nebūs, un jādarbojas pa roku galam, jo zivs var paķert arī pie pašas laivas. Līdzīgi man pagājušajā copes lapā gadījās ar šāgada konkursa Dienas zivs 2009 pēdējās, novembra mēnešbalvas ieguvēja prognozēšanu.

Ieraudzījis kārtējo Burtnieka dižzivi, valmierieša Kārļa Manguļa skaisto 13,65 kilogramus smago līdaku, uzrakstīju, ka diez vai dažās atlikušajās novembra dienās kāds spēs viņu pārspēt. Jo šogad bija jau radušās divas izjūtas: pirmkārt, ka nekur vairs nav tik lielu zivju kā Burtniekā. Otrkārt, ka arī Burtnieks taču nevar būt neizsmeļams. Pat slavenā Burtnieka dižlīdaku vilcēja Vija Skuja taču bija intervijā izteikusies, ka Burtnieks šogad esot patukšs.

Bet laikam taču ar Burtnieku ir tāpat kā ar latviešu tautas garaspēku: kad šķiet, ka nupat jau vairs nekas nenāks laukā, ņem un iznirst no ezera pils. Tikpat pārsteidzoši nu ir noticis ar Novembra zivi. Šķita jau, ka nevar taču no viena publiska, turklāt apzvejota ezera vilkt virsdesmitnieces vienu pakaļ otrai.

Izrādās, ka var gan. «Atkal Burtnieka zandarts,» savu vēstuli Dienas zivij sāk valmierietis Dainis Lūsītis. Burtniekā šoruden līdakas ķērušās maz, bet, kā jau rudenī, diezgan bieži trāpījušies palieli eksemplāri. «Un tad iestājās klusums, vairākas nedēļas viena līdz trim līdaciņām. Doma viena: vēl viss notiks! Tika izmantota katra iespēja aizbraukt uz ezeru.»

24.novembrī pūta neliels vējiņš, laiks bija patīkami silts. Ap astoņiem no rīta Lūsītis iebrauca ezerā un ar jaunu ticību velcēja uz ezera vidu. « Pēc 30 minūšu brauciena grābiens...» Izrādījās, nevis šāds tāds grābiens, bet pamatīgs - makšķernieks tika pie ļoti ievērojama izmēra zandarta - 7,6 kilogrami. «Vēlāk viena līdaciņa, un vakars jau klāt. Doma viena: nākamajā dienā jāturpina!»

25.novembris arī bija silts, vējš jau lielāks. Lūsītis uzņēma to pašu maršrutu. Pēc nepilnas stundas velcēšanas priekšā parādījās zvejnieku tīklu karodziņi.

«Pagriežos un velcēju kādus 50 metrus gar tīkliem. Pēkšņi kāts noliecas, spoles bremzes tarkšķis neapstājas - tas jau ir nopietni. Paķeru kātu un jūtu - zivs, un liela! Palielais vējš laivu nes prom, velku prātīgi, apmēram pēc 15 minūtēm zivs ir pie laivas, bet nāk pa grunti - skaidrs, tas ir zandarts. Celt augšā ar spēku nebūtu prātīgi, kausēju līdz galam, vēl pēc kādām minūtēm 15-20 parādījās pamatīgs zandarts.» 10,44 kilogrami - tuvu Latvijas copes rekordam! Pēc dižloma Lūsītis izvilka vēl divas līdaciņas - 1,8 kg un 2 kg. Milzeni bija ieinteresējusi tumši sarkana gumijas zivtiņa.

Doma viena: šī ir Novembra zivs! Dainim Lūsītim tā nesusi arī mēnešbalvu - Salmo jauno auklu komplektu. Tagad vēl tikai žūrijai jānolemj, kam pirms Ziemassvētkiem tiks te redzamā konkursa galvenā balva - laiva ar elektromotoru!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?