Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Guna slimību stāstus negrib klausīties

Senu draugu grupa tradicionāli sapulcējamies dzeltenajā rudenī. Pēc pusstundas ierodas atraktīvā, dzīvespriecīgā Guna un atnākušajiem uzdāvina milzīgu ķirbi. Taujājam, kas viņu atvedis ar smago dabas augli? Guna pasmejas: «Vai tad sabiedriskais transports vairs nekursē?» Tāda ir Guna Dzenīte - ja ir ideja un mērķis, viņa var visu - pa krāčainu upi laisties lejā, kāpt kalnos, dejot līdz rīta gaismai un smieties līdz pagurumam. Jāpiebilst tikai, ka Gunai ir 74 gadi.

Ūdeņniece

Pierunāta atklātai sarunai, Guna par savu dzīvi stāsta, ik pa brīdim uzdzirkstot smieklos. Guna visu mūžu strādāja par inženieri projektētāju. Tagad viņa ir pensionāre. Rīdziniece, kas bērnību pavadījusi laukos. «Tas trakums man droši vien nāk no mammītes Viņa allaž teica, ka apgūt kaut ko jaunu nekad nav par vēlu, ka mācīšanās neļauj novecot smadzenēm un sagrumboties ādai.»

Guna ir kustīga kā ūdenszāle. Ūdeņniekos jeb to cilvēku pulkā, kas ar kanoe laiviņām 60. un 70.gados izbrauca viskrāčainākās Kaukāza un Sibīrijas upes un organizēja trakos Amatas mačus, Gunu iesaistīja vīrs. Viņa ir patiesa: «Drosmīga neesmu. Drīzāk mani var saukt par bailīgu. Sibīrijā kādreiz pētījām bangojošas krāces, un man bija paniskas bailes. Taču - kur likties? Bet, kad esi tiem mutuļiem ticis cauri, gandarījums ir neaprakstāms.»

Līnijdejās bez partnera

Veselīgs dzīvesveids Gunas uztverē ir teorētiska lieta, ko parasti katrs traktē pa savam. Viņa apgalvo, ka pēc dabas esot cīrulis, veselība nekad nav sagādājusi raizes. No rītiem viņai galvā tikai viena doma - ko labu nesīs jaunā diena? «Man grūti neko nedarīt. Kad, «pateicoties» valdības lēmumiem, man kā pensionārei bija jāatstāj darbs, sajūta bija diezgan dumja - pēkšņi vairs nav jāiet uz darbu!» Taču depresijā viņa neatļāvās ieslīgt: «Tagad palīdzu tiem, kuri drīkst strādāt, un rūpējos par savu veselību man pieejamā naudas limita ietvaros.»

Tas nozīmē, ka reizi nedēļā viņa apmeklē ūdens aerobikas nodarbības, trīs reizes nedēļā vakaros dejo līnijdejas. Ar tām viņa sadraudzējās jau 2001.gadā un ir pārliecināta, ka līnijdejās kājas var izlocīt ikviens, pat ja lācis uzkāpis uz ausīm, laupot spēju sajust ritmu. Gunai līnijdejas iepatikās jau pirmajā nodarbībā. Dejošana tikai reizi nedēļā drīz vien viņai jau šķita par maz. Tagad viņa dejo divos Rīgas līnijdeju kolektīvos un vienā Jelgavas grupā. Smej, no Jelgavas pārbraucot ap pusdivpadsmitiem vakarā, un «tad jau aizmiegu pusceļā, uz gultu dodoties».

Kas līnijdejās ir tik saistošs? Guna skaidro savu aizraušanos: «Man patīk kantrimūzika, iespēja atrasties demokrātiskā gaisotnē un pusotru stundu forši izkustēties. Te nav vecuma ierobežojuma un var atrast jaunus draugus, bet galvenais - līnijdejas dejo gan vīrieši, gan sievietes, taču partneris nav vajadzīgs. Kur es savā vecumā raušu partneri?»

Alpiem nauda nesanāks

Trīsdesmit piecu gadu vecumā Guna pirmo reizi mūžā uzkāpa uz slaloma slēpēm un tajā pašā gadā Tatros pirmo reizi salauza kāju. Protams, tas viņu neapstādināja. Visus nākamos gadus Guna ziemā braukusi slēpot, reizēm lauzusi gan rokas, gan kājas. Pēdējos astoņus gadus ziemās slēpojusi Itālijā. Šogad nesanāks, jo nu viņai palikusi tikai plika pensija. Protams, šis fakts ir skumjš, bet vai Latvijā pietrūkst vietu, kur slēpot? Ka tikai sniegs būtu!

Gunai ļoti patīk skriet. Viņa piedalījusies arī Anša Epnera tautasdziesmu maratonā. «Man patīk garie gabali.» Kādreiz Guna ar kolēģi no rītiem pussešos skrējušas ap Gaiļezera slimnīcu, bet tagad kolēģe dzīvo citur, un vienai skriet negribas.

Gunai nav brīvu vakaru. Trīs reizes nedēļā līnijdejas, vienu reizi - ūdens aerobika, vasaras brīvdienās jābrauc brālim Mārim palīgā lauku darbos, arī ar draugiem gribas patusēt. Ar savām aktivitātēm Guna neļauj pielavīties vientulībai.

Sirdī Skārleta

Piesardzīgi vaicāju, vai Guna nav egoiste, kas par sevi vien domā? Vai tiešām dzīve viņai šajā laikā nav sagādājusi nekādas problēmas? Esmu pateicīga Gunai par atklātību: «Mans pluss ir tas, ka neņemu visu pie sirds. Varbūt par maz palīdzu tuviniekiem un radiem, varbūt tiešām esmu egoiste, ka necīnos ar visādām neražām. Protams, palīdzu cilvēkiem, bet man tas nav galvenais. Daru to aktivitātes dēļ un cilvēku problēmās pārāk neiedziļinos. Es nezinu, vai tas ir labi.»

Kad Guna izšķīrās ar vīru, viņa vēl bija jauna, vai tad nevarēja sev atrast otru pusīti? Guna runā skaidru valodu: «Es nederu otram cilvēkam, esmu par aktīvu kopdzīvei. Man visu mūžu patikuši iznesīgi vīrieši, bet tas nenozīmē, ka viņiem tūlīt pat jāmetas ap kaklu. Tagad man patīk vīrieši, kas jaunāki par mani, taču, skaidra lieta, tiem neesmu vajadzīga. Savukārt mana vecuma kungi nereti par savām slimībām vien runā. To es arī negribu klausīties. Tā arī uzraksti - paļaujos tikai uz sevi un rēķinos tikai ar sevi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?