Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

JL pasper soli pretim TP, kas nekust no vietas

Lēmuma projektu par Saeimas pilnvarojumu valdībai aizņemties finanšu līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem trešdien koalīcijas partijas sagatavoja uzlabotā versijā, bet arī tā neapmierināja Tautas partiju (TP). «Tā ir tā pati kļūda, tikai citā formā,» sacīja TP frakcijas vadītājs Vents Armands Krauklis, ieraudzījis dokumentu, kurā pilnvarojums valdībai jau bija noteikts kā uzdevums.

Tautas partijas līderis Andris Šķēle, kurš trešdien bija ieradies Saeimā, uzskata, ka vienoties ir iespējams uz TP iesniegtā likumprojekta pamata, nepieciešamības gadījumā sasaucot Saeimas ārkārtas sēdes nedēļas otrajā pusē. «Ja ir kas tāds, kā dēļ triju dienu laikā var iestāties sabrukums, tad premjeram varbūt vēl nav kaut ko atklājis,» teica A.Šķēle.

TP līderu izturēšanās liecināja, ka partija nebūs gatava padoties, bet arī neplāno gāzt valdību. Iespējams, ka svarīgo lēmumu koalīcija pieņems ar opozīcijas atbalstu. Premjers Valdis Dombrovskis (JL)žurnālistiem izteica cerību, ka izdosies vienoties ar TP, bet, vai tas būs izdevies, varēs redzēt tikai ceturtdien no rīta pēc koalīcijas kopsēdes. Trešdien pēcpusdienā pēc TP un JL ministru un deputātu atsevišķām sarunām, kādas ar TP ministriem bija arī V.Dombrovskim, vēl nevarēja droši runāt par pamieru. JL valde vakarā vēl paziņoja, ka tā rosina nākotnē jautājumos par finanšu līdzekļu aizņemšanos vai izlietošanu iesaistīt visas Saeimā pārstāvētās partijas.

Ja TP uzstās uz savu likumprojektu, tajā ir vairākas partneriem grūti pieņemamas lietas. TP piedāvā pieņemt likumprojektu, kura mērķis ir nodrošināt parlamentāro kontroli pār valdības lēmumiem, uzņemoties saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem. Parlamentārā uzraudzība varētu ierobežot finanšu ministra Einara Repšes (JL) patstāvību, ar kuru TP ministri nav bijuši mierā. TP arī likumā vēlas liegt iespēju paaugstināt nodokļus, ko, iespējams, valdības vadītājs nevar apsolīt. Visas koalīcijas partijas arī iebilda pret TP likumprojektā paredzēto ministriju skaita samazināšanu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem atzinis, ka balsojums par pilnvarojumu valdībai aizņemties finanšu līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem simboliski esot jāuztver kā balsojums «par uzticību pašai Saeimai, bet esmu pārliecināts, ka Saeima sev uzticas». Laikraksts Neatkarīgā trešdien, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, pieļāva, ka iekšpolitiskajā situācijā, kurā pieaug valdības partiju pretrunas, Valsts prezidents V.Zatlers varētu iejaukties ar visai radikāliem soļiem - pat rosināt Saeimas atlaišanu. Prezidenta pārstāvju iepriekš teiktais gan liecina, ka V.Zatleram ir arī virkne citu iespēju, ar kurām vispirms mēģināt panākt politisko stabilitāti, piemēram, iesaistīšanās sarunās ar partijām - ja tās nespēj vienoties, tad iesniegt pašam savu lēmuma projektu, kas uzdotu valdībai saņemt Saeimas pilnvarojumu sarunām ar aizdevējiem. Tāpat ir vairākas iespējas, kā rīkoties, ja krīt valdība, sākot ar lēmumu uzticēt arī nākamo veidot V.Dombrovskim, beidzot ar bezpartijiska premjera meklējumiem. Vienīgi valdības gāzēji nesaņemtu šādu piedāvājumu.

Valsts prezidenta teiktais trešdien arī liecināja, ka viņš nevēlas nostāties neviena strīdnieka pusē. «Partijām ir jābūt nopietnām - gan premjera partijai, gan arī Tautas partijai - šajās sarunās vienai ar otru. Ir jāsaprot, kur ir politiskā cīņa, kur ir valsts intereses un kur ir priekšvēlēšanu cīņa,» teica V.Zatlers. Jau iepriekš no Rīgas pils izskanēja bažas, ka partiju sekmētā politiskā nestabilitāte var kaitēt potenciālajam ekonomiskās atveseļošanās procesam un mazināt starptautiskās sabiedrības uzticību mūsu valstij, ja tajā iestājas politiskā krīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?