Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jumtu tīrītāji nespēj visus apkalpot; lielveikali sola drošību

Situācija ir kritiska, un var būt ēkas, kuru jumtu konstrukcijas nespēs turēt lielo sniega daudzumu, un jumti iebruks, par novēroto sniega tīrīšanā no jumtiem Dienai stāsta pāris industriālā alpīnisma uzņēmumos, kuri nespēj apmierināt visu gribētāju vēlmi notīrīt jumtus no sniega un lāstekām. Situācija ir kļuvusi bīstamāka saistībā ar atkušņa sākšanos - slapjš sniegs ir smagāks, tādēļ tas rada lielāku spiedienu uz jumta konstrukcijām. Vairāk apdraudētas ir ēkas ar horizontālu jumtu, kādi, pēc būvinženieru sacītā, ir lielveikaliem, sporta ēkām, noliktavām, skolām, lopu kūtīm.

Rīgas skolu un bērnudārzu, lielāko tirdzniecības centru jumti tiekot tīrīti, Dienai sacīja pašvaldībā un uzņēmumos. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) gan izlēmis par to pats pārliecināties, pārbaudot ēku jumtus ar lielu platību un brīdinot, ja jumtu vajag attīrīt no sniega. Jau ziņots, ka stiprās snigšanas un biezās sniega kārtas dēļ Zviedrijā iebrukuši vairāku ēku jumti, tas prasījis vismaz viena cilvēka dzīvību.

«Sniegs uz ēku jumtiem sakrājies daudz par daudz. Vajadzēja tīrīt laikus,» Dienai saka industriālā alpīnisma kompānijas Falkors prezidents Ēriks Ruģēns, kura uzņēmums patlaban saņem trīsreiz vairāk jumtu tīrīšanas izsaukumu, nekā spēj pildīt. «Pieprasījums ir milzīgs, un mūsu brigādes ir pārslogotas,» Dienai atzīst arī industriālā alpīnisma kompānijas Kalnu kristāls vadītājs Rinalds Baumanis. Pēc viņa teiktā, jumtu tīrīšana no sniega ir smags un riskants darbs. Dienā Kalnu kristāls no sniega attīra aptuveni sešu nelielu ēku jumtu, bet Falkors I.A.U. - platību, kas ir tikpat liela, cik vidēja izmēra skolas jumts.

Rīgas skolu un bērnudārzu vadītājiem ir jāziņo, ja redz mazāko risku, ka jumts sniegu var neizturēt. Kopš janvāra Rīgas domē saņemti 200 izsaukumu no skolām un bērnudārziem, bet pēdējās dienās to skaits pieaug. Atbildīgais Rīgas serviss, izvērtējot situāciju, vispirms tīra bīstamākos jumtus un pēc tam pārējos, Dienai stāsta Rīgas domē.

Privāto ēku jumtu tīrīšana ir apsaimniekotāju atbildība. «Mēs visu ziemu sekojam līdzi, lai sniega svars uz jumtiem nepārsniegtu normatīvos paredzēto,» Dienai teica Rimi un Supernetto veikalu ķēdes pārstāve Zane Eniņa un piebilda, ka jumti tiek tīrīti regulāri. Tā rīkojoties arī citi tirgotāji - Linstow Center Management (LCM) tirdzniecības centri Alfa, Dole, Mols, Origo, Galerija Centrs, kā arī Spice un veikalu tīkls Maxima. Tā kā Kurzemē un Latgalē sniega sega bija biezāka, bet Vidzemē - plānāka, jumtus no lāstekām un sniega nācies tīrīt 65% Maxima veikalu. LCM pārstāve Evija Majevska piebilst, ka LCM centri būvēti pamatīgi un atbilstoši vietējam klimatam, tāpēc uzņēmumā nav bažu, ka ēku jumti varētu ielūzt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bīstamāk

Ir sauss un slapjš sniegs. Sausais sniegs veidojas no sniega pārslām, kas nav salipušas kopā. Savukārt slapjam sniegam klāt ir ūdens, turklāt sniega pārslas ir salipušas, masa ir blīvāka, tādējādi arī smagāka.
Avots: Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāte

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?