Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kauss nākotnes klaviatūrai

Viss ģeniālais ir vienkāršs, pie šīs atziņas pieturas arī XXI gadsimta klaviatūras radītāji. Viņi sola, ka vienā rokā satveramā klaviatūra derēs gan bērnam rotaļlietu vadīšanā, gan armijas virspavēlniekam raķešu palaišanā. Pēc triju gadu darba tehnisko zinātņu kandidāts Boriss Batirevs un inženieris mehāniķis Igors Glazunovs ir gandarīti par uzvaru inovatīvo priekšlikumu konkursā Ideju kauss 2009 un meklē investoru ar laivu, kas līdzētu izpeldēt eksporta ūdeņos.

Sadurstīti pirkstgali

Borisam līdzi ir skrūvgriezis, un savu pēdējo triju gadu lolojumu viņš intervijas laikā atskrūvē un saskrūvē vairākkārt. No šī projekta, kas paņemot 120% viņa laika, cietuši ir pirkstgali - teju uz katra pa plāksterim. Viņa partneris ir Igors Glazunovs, pie kura, pīpējot pīpi, viņi arī nonākuši pie domas saspiest esošo klaviatūru līdz mazākai, ērtāk un ātrāk operējamai. Igors raksturo Borisu kā talantīgu matemātiķi. Kaut arī vājredzīgs, viņš savulaik strādājis, stutējot raķešu un tanku elektroniku. «Boriss ir 100% autors,» uz jauno ierīci pamāj Igors. Viņš savukārt devis praktiķa artavu, jo pats ir inženieris mehāniķis ar rūpniecisko ražotājuzņēmumu vadīšanas pieredzi. Savulaik strādājis VEF vadošajā sastāvā, pēcāk bijis īpašnieks mēbeļrūpniekam Latvijas mēbeles un dizains LIDO. Viss, kas patlaban iekārtā investēts, ir pašu atlicināts. «Boriss varbūt lieku maizes kukuli nenopirka, un es vēl kaut ko,» saka Igors. Toties tagad viņiem tapuši desmit paraugi, ko rādīt investoriem. Lai dotos pie nozares grandiem, piemēram, mobilo telefonu un datoru ražotājiem, vēl gan esot jāpiestrādā. «Iet ar šo pie IBM būtu kauns, šis vēl ir tikai mājas darba līmenis,» kritisks ir Igors.

Ceļš līdz miljoniem

Borisa un Igora veikums nav pasaulē pirmais. Viņi zina stāstīt, ka kopumā reģistrēti ap 3000 patentu ierīcēm, kam lemts aizstāt ierasto tastatūru un peli. «Cilvēki turpina meklēt, taču nekā veiksmīgāka par touch screen un joystick nav atraduši,» vērtē Boriss. Viņi uzskata, ka pašu radītais ir revolucionārs veikums. Satverama vienā rokā un manipulējama ar vienu pirkstu, šī klaviatūra esot apgūstama četrās stundās, un ar to iespējams ievadīt komandas trīs četras reizes ātrāk nekā ar tradicionālo klaviatūru. Puķes veidā izkārtotas deviņas pogas, kurās ietilpst viss alfabēts un cipari. Rakstot īsziņu, piemēram, nenāksies vairākkārt spiest uz vienas pogas, bet noslīdēt riņķveidā pa vairākām. Boriss un Igors iecerējuši ierīci bīdīt trijos virzienos. Vispirms Baltijas un Eiropas neredzīgajiem un vājredzīgajiem, kam audio kontroles dēļ klaviatūra būšot nepieredzēts atvieglojums. Otrs virziens ir telefonu un datoru ražotāju giganti, bet trešais - militārām vajadzībām. Nupat Ideju kausā laimētie 5000 lati ir iepriecinājums, tomēr ražošanas sākšanai viņiem vajadzīgas stipri lielākas investīcijas. Savu prasa arī patenta jautājuma nokārtošana līdz galam, tādēļ abi patlaban ir investora meklējumos. Viņiem ir aprēķināts minimālās un maksimālās ražošanas scenārijs, kur pirmajam nepieciešami 55 tūkstoši, bet pēdējam - ap trim miljoniem latu. Ja izdotos piesaistīt miljonus, ierīces pašizmaksa nokristos līdz pieciem latiem gabalā. Bez Borisa un Igora šogad Ideju kausam pieteikti 558 inovatīvi risinājumi, kas esot rekordliels skaitlis līdzšinējo konkursa triju gadu vēsturē. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad tas izceļoties gan ar pārsteidzoši lielu IT risinājumu skaitu, gan ar dalībniekiem, kas solot pārcelties no Īrijas un Norvēģijas atpakaļ uz Latviju, ja to idejas gūs atsaucību, saka organizatoru pārstāvis Jānis Grandāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzvarētāji

1.vieta. XXI gadsimta klaviatūra. Boriss Batirevs, Igors Glazunovs, Ģirts Kindzulis
2.vieta. Divriteņu bezkontakta ģenerators. Deniss, Valērijs un Vladislavs Bezrukovi, Nikolajs Levins
3.vieta. Saistzoles no bērzu tāss. Dmitrijs Kačalovs, Jurijs Dudčenko
Lietišķās Dienas speciālbalva - Vēsmai Lukstiņai par zupu automātu
Avots: Junior Achievement-Latvija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?