Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mājās dalmācietis dalmācie ša galā

Pie Ineses Siliņas doties rosināja tikko redzētās mākslinieces gleznas Vecrīgā, Agijas Sūnas mākslas galerijā pašlaik skatāmajā izstādē Līdzgaitnieki. Vienā, kurai dots nosaukums Raganu suņi, attēloti trīs īsti sumpurņi - draudīgi, bet reizē tik noguruši. Otrajā - Runcis ziemā - redzami... runči ziemā, kas fantastiski izgaršo balto gadalaiku.

Dievam pašā azotē

Vecāķos pie mākslinieces Ineses Siliņas mājas pirmais par mūsu ierašanos ziņo kaimiņu Vidusāzijas aitu suns - balts milzenis ar melniem plankumiem un draudīgi atieztiem ilkņiem. Ineses no vectēva mantotajā mājā ar plašo dārzu kā Dieva azotē mīt skaists cilvēka labāko draugu pāris - sešus gadus vecs dalmācietis Blanko un kaķis arī «dalmācietis», jo melni balts. Suns ir Ineses sapņa piepildījums par to, ka «man kādreiz būs dalmācietis». Kucēns būdams, viņš esot bijis bailīgs, bet, skat, kāds krāšņs vīrišķis izaudzis! Kaķi Nero Ineses meita Kate atveda no laukiem. Domstarpības starp Blanko un Nero nekad nav bijušas. Tikai vieni prieki un arī vienas bēdas. Tā gada vecumā Blanko sarijies kaut kādus plastmasas gabalus. Dzīvību glābjot, veterinārārstam nācies viņu burtiski uzšķērst un lasīt no zarnām laukā indīgos gabalus. Kā par nelaimi, tieši tajā laikā Nero sakāvies ar kādu runci, un viņam pierē izaudzis milzīgs augonis. Nācies to operēt. Tad kādu laiku abi staigājuši pa māju un dārzu ar milzīgām apkaklēm.

Tādi paši un tomēr citādi

Vai šie abi ir gleznu varoņi? Inese smej: «Galvenais mākslas tēls ir cilvēks visās viņa izpausmēs. Līdzības var saskatīt arī dzīvniekos. Protams, ko man vajag, to viņos saskatu, tālāk darbojas fantāzija. Man patīk piedēvēt cilvēkiem dzīvnieku īpašības un otrādi un to visu apspēlēt. Piemēram, Nero kādā gleznā kļuvis dusmīgi sarkans, bet būtībā viņš ir mieramika. Mana trīs gadus vecā mazmeita var viņu staipīt un ņurcīt, Nero ne reizi nav viņai ieskrāpējis vai citādi ļaunu nodarījis.»

Blanko gleznās izskatās kā īsts gara aristokrāts. Izrādās, ka suņu puisim nav svešas arī cilvēciskās vājības. Vasarā, kad Ineses meita uzaicinājusi ciemos draugus un dārza mājā uzklājusi galdu, Blanko, izmantodams izdevību, pāris minūšu laikā galdu nokopis. Suņa aprēķins bijis dzelžains - ciemiņiem pilnīgi pietiks ar trim atstātajiem nēģiem! Vēl pie abu mīluļu mīnusiem pieskaitāma nemitīgā mēbeļu graušana un «rullīšu būšana». Inese iecienījusi melno krāsu apģērbā, tāpēc mājās un Jaņa Rozentāla mākslas skolā, kur viņa strādā par pedagoģi, vienmēr jātur drēbju rullīši dzīvnieku spalvu noņemšanai.

Nekādus zvaniņus!

Ineses gleznās redzu daudz dažādu putnu. Nero gan esot traks uz putnu un peļu izķeršanu, tāpēc māksliniece reiz runcānam iekārusi kaklā zvaniņu - lai putni dzird, ka briesmas tuvojas. Blanko zvaniņu uzskatījis par apkaunojumu kaķa pašcieņai, un pa abiem labi domātais jauninājums ātri vien ticis likvidēts.

Mākslinieces darbnīcā kārtīgi cits pie cita sakrauti gatavie darbi - gleznas ar dziļiem zemtekstiem, kas atklājas simbolu valodā. Lūk, glezna Variācijas par klauna tēmu. Inese skaidro: «Protams, tas, kurš ar priekšķepām ierāpies klaunam klēpī, ir Blanko, bet cirka māksliniekā ir daudz kas no manis.» Daudzās gleznās var saskatīt skumju humoru un grotesku. Darbu varoņi ir gan nežēlīgi un visvareni (Kaķis un peles), gan no cilvēku pielūgsmes noguruši. Inese saka: «Ar plašu vispārinājumu un simbolu valodu vēlos savos darbos panākt emocionālu spriedzi. Kas nekad nevar notikt dzīvē, vienmēr var notikt iztēlē.»

Izstādē Līdzgaitnieki skatāmas divdesmit septiņu mākslinieku gleznas un vitrāžas, to vidū Ilzes Avotiņas, Ineses Siliņas, Laimas Eglītes, Imanta Vecozola un citu meistaru gleznas. Darbi liek padomāt par to, kā suns un kaķis nonāca pie cilvēka un kāpēc šī mūžsenā mistērija līdz pat mūsdienām palikusi neatklāta. Blanko un Nero gan uz izstādes atklāšanu neieradās. Pirmkārt, nebija aicināti, otrkārt, abi uzskatīja, ka savu ir padarījuši, cītīgi strādājot par mākslinieces modeļiem. Turklāt nekas uz pasaules nav labāks par balto klusumu Vecāķos un augsto priežu šalkoņu kāpās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?