Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Politizē dzimuma maiņas atzīšanu

Noraidot Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kas bija paredzēti, lai regulētu dzimuma maiņas fakta konstatāciju, Saeimas deputāti parādījuši aizspriedumus pret transseksuālismu.

Tieslietu ministrijas sagatavotie grozījumi paredzēja, ka dzimuma maiņas fakta konstatāciju veic ārstu komisija, kurā darbojas vismaz divi psihiatri, urologs, ginekologs un dzemdību speciālists, kā arī nepieciešamības gadījumā pieaicināti citu specialitāšu ārsti. Likuma grozījumi tika sagatavoti, pamatojoties uz pērn pieņemto Augstākās tiesas spriedumu, kurā tika norādīts, ka Latvijā trūkst tiesību normu, kas noteiktu kritērijus, pēc kuriem jāvadās, konstatējot dzimuma maiņas faktu. Tomēr vairāku politisko spēku deputātiem šķiet, ka ar to ir par maz. «Pasaulē jau samērā bieži ir gadījumi, ka personas ar transseksuālisma diagnozi maldina sabiedrību par savu identitāti,» ceturtdien debatēs Saeimā paziņoja tā dēvēto mācītājpartiju (LPP/LC) pārstāvošā Inta Feldmane. Viņas partijas biedre Inese Šlesere savukārt uzskata, ka dzimuma maiņas fakts būtu jākonstatē tiesai vai arī kādām īpašām valsts vai pašvaldību iestādēm.

Dienas aptaujātie speciālisti šādu argumentāciju uzskata par absurdu. Likums, kas nosaka dzimuma maiņas procedūru, ir vajadzīgs, uzskata profesors Viktors Kalnbērzs, kurš pirmais toreizējā PSRS teritorijā 1970.-1972.gadā veica dzimumu maiņas operāciju sēriju un kopumā dzimuma maiņu ir veicis pieciem cilvēkiem. Viņaprāt, ārstu konsilijs ir pietiekami kompetenta instance, lai izlemtu par atļaujas došanu dzimuma maiņas operācijai. «Veiksmīgas operācijas gadījumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir jāizsniedz jauna pase, un šo kārtību var noteikt likuma grozījumos. Taču nevajag radīt liekas birokrātiskas instances,» norāda V.Kalnbērzs.

Saeimas deputātu izteikumi liecina, ka sabiedriskā doma dzimuma maiņas jautājumā Latvijā krietni atpaliek no Eiropas Padomes akceptētajiem standartiem, uzskata Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir izskatījusi vairākas lietas, kas saistītas ar dzimuma maiņu, to skaitā vienu šādu lietu ir zaudējusi Lietuva, kur birokrātu vainas dēļ cilvēkam neizsniedza jaunu pasi. «Pirmām kārtām ir jāatrisina jautājums, ka valsts vispār atļauj veikt dzimuma maiņas operāciju, un Eiropas Savienības valstī tādai iespējai ir jāpastāv. Mēs taču nerunājam par masveida fenomenu. Procedūrai jābūt tik sakārtotai, lai tā nebūtu pārāk sarežģīta, taču arī ne tāda, lai dzimumu varētu mainīt vienkārši prieka pēc,» sacīja M.Mits.

Profesors V.Kalnbērzs arī uzsver, ka transseksuāļi nereti ļoti cieš no sabiedrības neizpratnes, un to apliecinot arī viņa pieredze. «Sieviete, kas operāciju rezultātā kļuva par vīrieti, bija trīs reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību, tāpēc izšķirošais vārds lēmuma pieņemšanā bija psihiatram, bet piedalījās arī ķirurgi un ginekologs,» atceras V.Kalnbērzs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?