Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pret 1921. gada atkārtošanos

Eiropa 1921. gadā tikpat kā nepamanīja, kā no kontinenta kartes pazūd neatkarīga valsts Gruzija, kuru pēc Sarkanās armijas ienākšanas okupēja Padomju Krievija, kas tikai pirms diviem gadiem bija atzinusi šīs Dienvidkaukāza valsts tiesības uz pastāvēšanu. Arī Latvijā, kur netrūka dažādu rūpju un valsts jauncelsmes darbu, traģiskajiem notikumiem aptuveni 3000 kilometru attālumā tika veltīta pavisam maza uzmanība - vietējā presē par to bija lasāms gandrīz tikai skopās īsziņās.

Uz šāda vēsturiskā fona izcelšanas vērta šķiet Lietuvas Seima trešdien pieņemtā rezolūcija par atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei, kas acumirklī izraisīja Krievijas protestu. Lietuviešu deputātu vairākums savā balsojumā aicina atjaunot drošību Krievijas un Gruzijas konflikta zonā, izvedot Krievijas bruņoto spēku vienības no okupētajām Gruzijas teritorijas daļām, kā arī neatzīt okupētajā teritorijā darbojošos pseidovalstiskos marionešu veidojumus. Pilnīgi pamatots šķiet aicinājums nodrošināt 450 tūkstošu gruzīnu bēgļu atgriešanos savās mājās okupētajā Dienvidosetijā un Abhāzijā. Norādīts, ka šo problēmu atrisināšanā plaši jāiesaista starptautiskās organizācijas. Kur var nokļūt, ja par vienīgo «miera uzturētāju» atstāj Krieviju, kļuva redzams 2008. gada piecu dienu karā.

Paradoksāli, bet Gruzijas atbalsta lēmuma pieņemšanu sekmējis Krievijas premjers Vladimirs Putins, kurš kārtējo reizi visai skaidri parādījis savu attieksmi pret Lietuvu, tā arī neaizbraucot uz Baltijas jūras valstu padomes sēdi Viļņā. Tas vieš skaidrību par to, kāpēc Seima rezolūcija netika pieņemta vēl pirms 26. maija, kad Gruzija atzīmēja neatkarības 92. gadadienu. Diezin vai tagad ir sagaidāma Krievijas augstāko amatpersonu ierašanās Baltijas valstīs, pat ja šāds ielūgums tiktu pausts ar pārlieku iztapīgiem žestiem. Drīzāk jau taisnība būs tiem, kuri uzskata, ka par lētāku gāzi nedrīkst atteikties no godīgas un cieņas pilnas izturēšanās starptautiskajās attiecībās. Jāšaubās, ka iztapīgi žesti varētu sniegt ilglaicīgu ieguvumu attiecībās ar Kremli. Seima deputātu vairākums faktiski to arī pateicis. Kārta arī Latvijai pārbaudīt jauno, «pārlādēto» attiecību patiesumu. Kaut vai pieprasot no Maskavas informāciju par Kārļa Ulmaņa apglabāšanas vietu. Un kopīgi ar lietuviešiem sniedzot vajadzīgo atbalstu Gruzijai, jo tas ir gan gruzīnu, gan pašu baltiešu interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?