Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sadzīvot var tikai kapsētā

Nolemjam izstāties no Rojas novada un veidot Mērsraga novada pašvaldību. Tādu rezolūciju sestdien, 16.janvārī, lielā vienprātībā pieņēma savā tautas namā ļoti kuplā skaitā sanākušie Mērsraga pagasta iedzīvotāji. Šādi ļaudis nolēmuši, izvērtējot ekonomiskos, sociālos, kultūrvēsturiskos un emocionālos apstākļus, kuru kopums liek secināt, ka Rojas un Mērsraga apvienošanās novadā bijusi kļūda un kopīgajā saimniekošanā pozitīvs rezultāts netiek sasniegts.

Rezolūciju nolemts nosūtīt Saeimai, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) un Rojas novada domei, lūdzot šīs instances atbalstīt mērsradzniekus un pieņemt viņu vēlmei atbilstošus pozitīvus lēmumus. Tautas sapulcē piedalījās arī no Rojas pagasta novada domē ievēlētie deputāti, to skaitā novada domes priekšsēdētājs Jānis Žoluds.

Liela konkurence

«Labāk dzīvot atsevišķi kā labiem kaimiņiem, nevis atrasties zem vienas varas cepures un mūžīgi strīdēties,» argumentējot atdalīšanās lietderīgumu un atgādinot, ka apvienošanās novadā notikusi, neprasot viņu piekrišanu, un faktiski veikta piespiedu kārtā, teica kāds sapulces dalībnieks. Cits atcerējās, ka starp abiem senajiem zvejniekciemiem vienmēr pastāvējusi un joprojām ir attīstību stimulējoša konkurence un patstāvība to tikai sekmē. Vētrainus aplausus izpelnījās viņa vārdi, ka vienīgais, par ko Mērsrags un Roja varētu vienoties, būtu kopīgas kapsētas veidošana kaut kur pa vidu starp abiem, jo tikai tajā šerpie Kurzemes piekrastes zvejnieki un viņu pēcteči, iespējams, nemēģinātu sacensties un strīdēties.

«Mīna ar laika degli ir ielikta jau pašā novada nosaukumā - lepnie mērsradznieki nekad nebūs mierā, ka viņiem jāiet nevis zem sava, bet Rojas novada karoga,» vēl vienu emocionālu aspektu atklāja debates. Taču par labu vēlmei atdalīties, protams, tika minēti arī racionāli argumenti.

Aptuveni pirms pusotra gada izveidotā Rojas novada teritorija ir 309,5 kvadrātkilometri, iedzīvotāju skaits sasniedz 6400. No šīs platības un iedzīvotāju daudzuma apmēram tikai trešā daļa ir Mērsraga pagastā, tāpēc no 15 deputātu vietām mērsradznieki novada domē ieguvuši tikai sešas vietas. Tas, uzskata Mērsraga ļaudis, no Rojas ievēlētajam vairākumam ļauj pieņemt šai teritorijai labvēlīgākus lēmumus, kaut gan ekonomiski attīstītāks un pelnošāks, viņuprāt, ir Mērsrags. Mērsradznieku nopēlumu izpelnījusies arī kārtība, kādā šogad abiem ciemiem tikušas sadalītas zvejas licences. Ciema ļaudis neapmierināti arī ar novada administrācijas attieksmi pret viņu vidusskolas un pirmsskolas bērnu iestādes vajadzībām - savas pašvaldības laikā saimniekošana veikusies daudz labāk.

Circene sola respektēt

Atdalīšanās iniciatīvas grupa, kuru vada Mērsraga vidusskolas darbinieks Jānis Nikitovs, pagājušā gada beigās savāca ap 500 to mērsradznieku parakstu, kuri gribētu panākt izstāšanos no Rojas novada un veidot Mērsraga novadu agrākā pagasta robežās. Iedzīvotāju vēlme tika darīta zināma sešiem no šīs teritorijas Rojas novada domē ievēlētajiem deputātiem, pieprasot veikt ar atdalīšanos saistītās likumā paredzētās formalitātes. Nākamais posms bija sestdien notikusī tautas sapulce. Tautas sapulcē piedalījās no Kurzemes ievēlētā Saeimas deputāte Ingrīda Circene (JL). Neprognozējot mērsradznieku prasības juridiskos rezultātus, jo vēlme izstāties no jaunizveidota novada Latvijā tiek izteikta pirmo reizi, viņa pauda atzinību Mērsragu pārstāvošajiem deputātiem, ka tautas kalpi ir sadzirdējuši un atbalsta savu vēlētāju vēlmi saimniekot patstāvīgi. Viņa no savas puses apsolīja darīt visu iespējamo, lai mērsradznieku prasības tiktu respektētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?