Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vai Dombrovskis būs galva

Vairāku labējo partiju veidotā apvienība Vienotība ir grūtā situācijā vairāku līdz šim neatbildētu jautājumu dēļ, to tās līderi arī apzinoties. Jaunajam laikam un Pilsoniskajai savienībai būs jāspēj parādīt vēlētājiem atšķirību starp Vienotību un vecajām varas partijām, strādājot ar tām kopā vienā valdībā.

Būs arī līdzvērtīgi jāiesaistās priekšvēlēšanu cīņā ar politiskajiem spēkiem - Tautas partiju, LPP/_LC_ un arī ZZS -, no kuriem divi jau paziņojuši, ka šīs būs premjera kandidātu vēlēšanas. Tādā gadījumā apvienībai vajadzētu likt pretim tagadējo premjeru Valdi Dombrovski (_JL_). Taču _JL_, _PS_ un Sabiedrības citai politikai veidotā _Vienotība_ vilcinās pieteikt tagadējo valdības vadītāju šai cīņai, norādot, ka šīs būs Saeimas, nevis premjera kandidātu vēlēšanas.

Premjers pats līdz šim ir izvairīgi izteicies par savu lomu vēlēšanu kampaņā, atzīstot tikai to, ka, ja viņam piedāvās kļūt par komandas līderi, viņš tam piekritīšot. Vairāku partiju apvienībā ambīcijas kļūt par saraksta pirmo personu varētu būt arī citu politisko spēku līderiem, un arī Jaunajā laikā tādi ir vairāki. Spilgtāk sevi pat pasniedz finanšu ministrs Einars Repše. Jāatgādina, ka Saeimas vēlēšanās partijām ir jāpiesaka kandidātu saraksti piecos vēlēšanu apgabalos - katrā ar citu pirmo numuru -, bet premjera kandidātu pēc vēlēšanām izraudzīsies Valsts prezidents.

Cīņa kaitē abiem

Vai V.Dombrovskis būs komandas galva, visticamāk, noteiks tas, vai šai valdībai būs izredzes nostrādāt līdz 9.Saeimas pilnvaru beigām. Taču, pat ja tas izdodas, V.Dombrovskim kā cita tipa politiķim nebūs viegli stāties pretim Andrim Šķēlem (TP), Aināram Šleseram (LPP/LC) un Aivaram Lembergam (ZZS) un viņu diktētajiem cīņas paņēmieniem, kas vērsti uz agresīvu politiku. Pašvaldību vēlēšanas parādīja, ka tādai cīņai piemērotāks ir Pilsoniskās savienības vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis un Edgars Jaunups no Jaunā laika. Taču jau pēc Rīgas domes vēlēšanām, kad izšķirošajā taisnē Ģ.V.Kristovskis LNT studijā sāka uzbrukt A.Šleseram ar viņa paša metodēm, tika secināts, ka tas neliecina par saturisku diskusiju un labu politisko kultūru.

JL un TP savstarpējā cīņa valdībā ir kaitējusi abām partijām, jo neviena no abām tajā neizskatās labi, šonedēļ tika konstatēts LTV raidījumā Kas notiek Latvijā?. Tā dalībnieki arī atzina, ka divu partiju strīdi kaitē politikas procesam, pastiprinot sabiedrības nepatiku pret politiķiem. Pirmais atjaunotās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis minētajā raidījumā paziņoja, ka «katra partija tuvojas savam sabrukumam», un aicināja premjeru V.Dombrovski nosēdināt JL un TP pie viena galda un runāt tik ilgi, kamēr, kā saka, «dūmi sāk nākt pa skursteni». G.Ulmanim šķiet, ka «tagad viņi kļūst tautai par izsmieklu ar šādu bērnudārza līmeni». TP līdz piektdienas pēcpusdienai vēl nebija saņēmusi aicinājumu uz šādām sarunām. No JL līderes Solvitas Āboltiņas teiktā Dienai arī radās iespaids - JL netic, ka tas kaut ko mainītu, jo mēģinājumi sēdēt pie viena galda jau ir bijuši.

Ģenētiskais kods

Tikmēr TP priekšsēža vietnieks Edgars Zalāns pieļauj, ka JL varbūt pat «meklē ceļus, lai viņus izstumj no valdības, jo Jaunais laiks labāk jūtas kā opozicionāri, kas ir viņu ģenētiskais kods». Ja izveidotos valdība bez JL un PS, tas viņiem būtu labs handikaps, uz kā būvēt vēlēšanu kampaņu, uzskata E.Zalāns. Teiktais ir pretrunā ar JL biedru pārliecību, ka vislabāk vēlēšanās JL varētu startēt kā premjera partija, kas palīdzējusi valstij pārvarēt krīzi. Ar to arī tiek saistīti centieni vājināt V.Dombrovska pozīcijas. «Šī koalīcija ir vienīgā iespējamā šajā Saeimā,» uzsvēra S.Āboltiņa. PS līderis Ģ.V.Kristovskis arī atgādināja, ka politiskā stabilitāte ir būtisks priekšnoteikums, lai valsts atjaunotu uzticību ārvalstu partneru acīs.

Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka V.Dombrovskis ir viens no reālākajiem komandas līderiem vēlēšanās un viņam nebūt neesot jāpielāgojas oligarhu partiju diktētajiem spēles noteikumiem; ar to arī Vienotība atšķiršoties, uzsvaru liekot uz komandu. Vienotība uzskata, ka, strādājot vienā valdībā ar varas partijām, tās priekšrocības sakņojoties līdzšinējā darbībā, jo šīs partijas neesot centušās «sev neko pakampt». PS priekšsēdis ir pārliecināts, ka A.Šleseram arī vairs neizdošoties «atkārtot tos sasniegumus, kas bija Rīgas domes vēlēšanās». Vienotības dibināšanas kongress notiks 6.martā pēc visu triju tās dibinātāju kongresiem, kas tiek rīkoti februārī. Atšķirībā no JL un PS Sabiedrība citai politikai nestrādā valdībā, bet arī viens no tās līderiem Artis Pabriks šīs valdības saglabāšanu uzskata par ļoti svarīgu, jo grūtāko tā jau esot izturējusi un valdību maiņa nenāktu par labu valstij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?