Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zivju bojāeju novērst nevar Zivju bojāeju novērst nevar

Paliela zivs Māras dīķī gan vēl vāri kustina asti, bet jau peld ar vēderu uz augšu. To vērojot, sieviete ar sunīti, stāvot dīķa krastā, nespēj valdīt asaras. Ķīmiskās vielas, kas pēc ugunsgrēka SIA Eco Lab noliktavā un tā dzēšanas nonāca notekgrāvjos, bet vēlāk pa Mārupīti arī Māras dīķī, ir darījušas savu - vides speciālisti atraduši 361 bojāgājušu zivi, bet daudzas citas nonākušas kaiju vēderā vai nogrimušas dīķa dibenā. Tomēr amatpersonas apgalvo, ka nodegusī ēka atbildusi visiem normatīviem, ugunsdzēsēji bijuši uzdevumu augstumos un neko labāku, kā jau ir izdarīts, paveikt nevarēja.

«Kokteilis» nonāca dīķī

Pirmdienas pēcpusdienā ap Māras dīķi staigāja cilvēki un satraukti vēroja gan zivju mokas, mirstot no skābekļa bada, gan peldošās pīles, mēģinot saprast, vai to skaits nav samazinājies. «Svētdien redzējām sarkanu mašīnu, bet nezinājām, kāpēc tā tur ir, domājām, varbūt slīkoni meklē,» stāsta viena sastaptā sieviete.

Kāda pensionāre, kas blakus Māras dīķim dzīvo 50 gadu, neatceras neko līdzīgu. «Sāpīgi skatīties, kā zivis slāpst, lec uz augšu. Kaijas ķer beigtās zivis, nez, kas ar tām notiks. Mazos pīlēnus arī šodien nemanīju, agrāk bija daudz,» sieviete stāsta, piebilstot, ka krietni nocīnījusies ar suni, lai tas neietu ūdenī, kā paradis līdz šim. Dīķa krastā dežurēja pašvaldības policisti, gan atzīstot, ka neviens nav mēģinājis nedz peldēties, nedz makšķerēt.

Jau otro dienu notikumus pie dīķa vēro biedrības «Latvijas ezeri» valdes loceklis, inženieris ķīmiķis tehnologs Jānis Sprūds. Viņaprāt, jānoskaidro vainīgās amatpersonas, kas pieļāvušas noliktavu nodošanu ekspluatācijā bez drošības tvertnēm, nenodrošinot pietiekamu aizsardzību no iespējamiem negadījumiem. Viņš norāda, ka būtu jānoskaidro arī ugunsdzēsēju atbildība, dzēšot noliktavu ar ūdeni, un pat pieļauj, ka, ļaujot ēkai nodegt pilnībā, kaitējums būtu mazāks. Tomēr amatpersonas šādam viedoklim kategoriski nepiekrīt. Pārkāpumi, uzbūvējot noliktavu, neesot bijuši, un augstākas prasības nevarēja izvirzīt. «Parasta ēka un parastas noliktavas,» uzskata Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

«Ugunsdzēsēji izdarīja labāko, ko varēja, pasargājot daļu ēkas un neļaujot ugunij pārmesties uz blakus esošajiem automašīnu veikaliem, kuros atradās viegli uzliesmojošas vielas. Avārija nebija tik liela, kā varēja būt,» uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides departamenta direktora vietnieks Rolands Bebris.

Noliktavā, kurā izcēlās ugunsgrēks, atradās 294 ķīmiskās vielas un maisījumi, galvenokārt profesionālie tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi, un šis «kokteilis» nonāca notekgrāvjos un vēlāk dīķī.

Neoficiāli tiek minēts, ka noliktavās atradās 50 tonnu ķimikāliju. SIA Eko osta, par kuras pakalpojumiem nāksies maksāt noliktavas īpašniekiem, atsūknējusi 680 m3 toksisko notekūdeņu. Smago metālu piesārņojums nav konstatēts. Māras dīķī piesārņojuma koncentrācija ir visaugstākā, pārsniedzot normu 3-4 reizes.

Cer uz lietavām

«Jo māte daba vairāk dos ūdeni, jo ātrāk dīķis attīrīsies,» cer Valsts vides dienesta Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere.

Viņa vēl nevar pateikt, cik lieli varētu būt aprēķinātie zaudējumi dabai, bet pieļauj, ka summa būs tūkstošos latu. No atrastajām bojāgājušajām zivīm lielākā daļa - 288 - ir raudas, bet ir arī līdakas, līņi, asari, pliči un grunduļi.

Kāda būs piesārņojuma ietekme uz pīlēm un kaijām, speciālisti neņemas prognozēt. Veselības inspekcija noņēmusi ūdens paraugus no akām, taču speciālisti uzskata, ka novadgrāvji palīdzējuši saindētajam ūdenim aizplūst, neiesūcoties gruntī, un vismaz urbumiem vajadzētu būt pasargātiem, problēmas varētu būt ar grodu akām. Ir paņemti arī gaisa paraugi no ugunsgrēka vietas.

Policija sākusi kriminālprocesu aizdomās par SIA Eco Lab angāra ļaunprātīgu dedzināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?